Boeing kritiseres kraftig i Kongressen

Boeing og det amerikanske luftfartsverket FAAs godkjenning av Boeing 737 Max-flyet blir kraftig kritisert i en rapport fra Representantenes hus.

PARKERT: Ingen Max-maskiner fra Boeing får fly. Alle står på bakken. Det er blitt trangt om plassen på flyplassen ved Seattle, hvor Boeing holder hus. Foto: NTB SCANPIX
Luftfart

I rapporten fra samferdselskomiteen blir Boeing kritisert for tekniske feil i flyets design, manglende åpenhet overfor både myndighetene, flygerne og kundene og forsøk på å tilsløre informasjon om flyet.

Granskerne kritiserer også FAA for en sterkt mangelfull godkjenning av flyet og for å ha sviktet når det gjaldt å oppdage alvorlige problemer med flyets sikkerhet.

Alle fly på bakken

Boeing har vært i dyp krise siden to fly av typen Boeing 737 Max styrtet i Indonesia i oktober 2018 og i Etiopia i mars i fjor i ulykker som kostet 346 mennesker livet.

Alle verdens Boeing 737 Max-fly har siden vært satt på bakken mens Boeing jobbet med å utbedre manglene på flyet. 

Siden januar er produksjonen av flyet innstilt inntil det kan godkjennes på nytt, trolig i løpet av året.

Gamblet med folks liv

Komiteen bruker sterke ord når de kaller Boeing 737 Max-flyet grunnleggende mangelfullt og utrygt.

Boeing kritiseres for å ha avvist sine egne ingeniørers bekymringer, og FAA kritiseres for å ha ignorert advarsler fra sine egne eksperter under godkjenningsprosessen.

I rapporten heter det at Boeing gamblet med passasjerenes sikkerhet i tiden etter ulykken i Indonesia da de lot 737 Max-flyene fortsette å fly, noe som endte med det etiopiske flyets ulykke fem måneder senere.

(©NTB)

boeing
boeing 737 max
seattle
kongressen
usa
Nyheter
Luftfart