<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norwegian-kreditorer tatt på sengen

Norwegians forslag om å konvertere potensielt all gjeld til egenkapital overrasker kreditorene. De har ikke har hørt ett pip fra selskapet på veien mot en restrukturering.

    Publisert 8. apr. 2020 kl. 21.00
    Oppdatert 12. apr. 2020 klokken 17.59
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 375 ord
    TØFFE TIDER: For Jacob Schram, konsernsjef i Norwegian. Foto: NTB Scanpix

    To timer etter at Oslo Børs stengte og tok påskeferie annonserte Norwegian at det trenger massiv oppbacking fra kreditorene for å overleve.

    Umiddelbart etter at selskapet la ut børsmeldingen, og samtidig kalte inn til ekstraordinær generalforsamling, begynte kreditorene å ringe hverandre.

    «Har du hørt noe?»

    «Jeg har ikke hørt noenting», er gjengangeren.

    London calling

    Obligasjonseiere Finansavisen har snakket med er såpass store at de selv er overrasket over å ikke bli satt på innsidelisten, for å diskutere løsninger med selskapet.

    En London-basert investor sitter med andeler i obligasjonene NAS07 og NAS08, i tillegg til å inneha en mindre eierandel i den konvertible obligasjonen.

    «For å være ærlig hadde jeg ventet at selskapet tok kontakt», sier han på telefon.

    Han er usikker på hva som kan være grunnen til at Norwegians representanter ikke tar kontakt, men mistenker at styret i Norwegian, og datterselskapene, frykter styreansvaret dersom selskapet opererer på kreditors regning.

    I tillegg kan styret bli holdt økonomisk ansvarlig. Med gjeld til obligasjonseiere på snaue 6 milliarder kroner, i tillegg til rundt 50 milliarder kroner i annen gjeld, tror investoren at styret føler seg tvunget til å kontakte samtlige kreditorer samtidig fordi tiden er i ferd med å renne ut.

    Ha’kke hørt no’

    En norsk investor som har kontaktet Finansavisen onsdag kveld har eierandeler i alle obligasjonslånene, deriblant en post i den konvertible obligasjonen fra høsten 2019. Han har heller ikke blitt kontaktet av selskapet for å drøfte refinansieringsforslaget.

    «Har ikke hørt noe. Jeg har også snakket med mange andre sentrale investorer i obligasjonsmarkedet, som også er tatt på senga», skriver han i en SMS til Finansavisen.

    Totalt har Finansavisen vært i kontakt med, eller blitt kontakt av, fem investorer med eierandeler i én eller flere av Norwegians obligasjonslån.

    Ingen er blitt invitert til å drøfte forslaget som er sendt ut onsdag ettermiddag.

    «Det siste styreformannen uttalte var at løsningen skulle være klar ‘innen uker’, men det er vel snart en måned siden allerede», sier en Stavanger-basert investor i den konvertible obligasjonen.

    Han minner samtidig om at det ikke nødvendigvis er enkelt å gjøre en restrukturering, og viser til Solstad Offshore, som brukte to år.

    «Å drive for kreditors regning gjør styreleder Niels Smedegaard garantert ikke», fortsetter han.

    Den ekstraordinære generalforsamlingen er foreslått den 4. mai.