Norwegian klarte ikke å få til låneutsettelser

Norwegian har innkalt til obligasjonseiermøte 30. april.

Publisert 14. april 2020 kl. 17.07
Oppdatert 14. april 2020 klokken 18.02
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 384 ord
Konsernsjef Jacob Schram i Norwegian  Foto: Fredrik Hagen

Det kriserammede flyselskapet opplyser at selskapet ikke klarte å få kortsiktig utsettelse av låneforfall. Dette gjelder lånet "NAS08" som er på 964 millioner svenske kroner. Det har forfallsdato 7. mai. Lånene "NAS07" og "NAS09" på 250 millioner kroner hver har forfallsdato henholdsvis 11. juni og 22. mai.

Norwegian vil nå forsøke å nå transje 2 og 3 i redningspakken som staten har satt opp samtidig. 

Norwegian har i dag kalt inn til obligasjonseiermøte 30. april. Der vil flyselskapet prøve å få godkjennelse av forslaget om å konvertere hele eller deler av obligasjonene til aksjer.

Et forslag til konvertering i detalj er sendt obligasjonseiere. Norwegian vil også holde en telefonkonferanse klokken 12 førstkommende fredag med obligasjonseiere om prosessen. DNB Markets og ABG Sundal Collier er hyret inn for å ta hånd om prosessen, sammen med Nordic Trustee.

Totalt har Norwegian obligasjonsgjeld på rundt 5,7 milliarder kroner. Håpet er at forslaget skal gi tilgang på mer av milliardgarantien til staten. 

En slik avtale er ikke klar ennå. Norwegian håper å nå enighet med obligasjonseiere, låneaktører, kreditorer og investorer om egenkapitalbidrag innen generalforsamlingen 4. mai.

Norwegian opplyser at dette vil styrke selskapets soliditet og gjøre dem bedre rustet til å håndtere coronakrisen, samt være bedre rustet til å gradvis åpne rutenettet og få tilbake permitterte ansatte.

  • I transje 1 har Norwegian fått tilgang på 300 millioner kroner. 
  • I transje 2 venter 1,2 milliarder kroner, men det avhenger av at Norwegians lånegivere utsetter forfall i flere måneder. 
  • I transje 3 er det 1,5 milliarder kroner. Det forutsetter at flyselskapet har en egenkapitalgrad på åtte prosent eller mer. Ved årsskiftet var denne på 4,8 prosent. Norwegian opplyser at deres plan er en egenkapitalgrad på langt høyere enn åtte prosent.

Norwegian-aksjen stupte 44,38 prosent tirsdag til 4,6 kroner. Aksjen har falt 87,8 prosent i år. Tidligere i dag ble det kjent at HBK Holding, som drives av brødrene Bjørn og Tore Kjos sammen med Bjørn H. Kise, er ikke lenger blant de 50 største aksjonærene i  flyselskapet. 

Selskapet har parkert store deler av flåten, permittert rundt 90 prosent av de ansatte og kjemper nå en febrilsk kamp mot klokken for å unngå å ta de tunge skrittene til skifteretten.

Flere meglerhus mener at aksjen knapt er verdt noe.