EU får kreve inn milliardtoll i konflikt med USA

Som svar på USAs subsidiering av flyprodusenten Boeing kan EU ta 4 milliarder dollar årlig i toll på varer fra USA, fastslår Verdens handelsorganisasjon (WTO).

MILLIARDTOLL: Boeing-fly kan bli rammet av EU-toll etter at WTO har fastslått at USA har subsidiert flyprodusenten på en måte som har hatt negative konsekvenser verdt flerfoldige milliarder. Foto: AFP
Luftfart

Beløpet tilsvarer den negative effekten WTO mener subsidiene til Boeing har hatt. For å få inn pengene sier organisasjonen at EU kan be om godkjenning av tiltak som oppheving av tollfordeler eller andre fordeler de har gitt USA.

I fjor vår la EU fram en foreløpig liste over produkter som kunne bli rammet av en tolløkning. Den inkluderer store fly og vil dermed ramme Boeing.

Tidligere har handelsorganisasjonen konkludert med at EU har gitt ulovlige subsidier til Airbus. USA fikk derfor svare med tollkrav på 7,5 milliarder. Sist vinter økte USA derfor tollen på Airbus-fly fra 10 til 15 prosent.

(©NTB)