Ekstremprising av Norwegian på børs

Norwegians børsverdi var på snaue 650 millioner kroner under den storstilte gjeldssaneringen i mai. Nå, selv etter konkursbeskyttelsen, er den utrolig nok nesten på 1,3 milliarder.

MYLDER: Norwegian-fly parkert på Sola Lufthavn denne høsten. Foto: BLOOMBERG
Luftfart

4. mai konkurrerte konsernsjef Jacob Schram med maiblomstene da han utropte:

«Dette er New Norwegian Day»

Nå, med én uke igjen av den irske domstolens behandling av konkursbeskyttelsen, viser imidlertid aksjemarkedet at Norwegian  er i ferd med å styrtlande.

Men på tross av det omsatte Nordnets kunder likevel NAS-aksjer for hele 307 millioner kroner i november, med et nettokjøp av aksjen på 33 millioner.

NEW NORWEGIAN DAY: Ble lansert av konsernsjef Jacob Schram og finansdirektør Geir Karlsen i Norwegian. Foto: Iván Kverme

DNB Markets bekrefter at personkundene, som handler gjennom nettmeglerløsningen, har holdt Norwegian og SAS som sine «absolutte favoritter». Flyaksjene står for over 10 prosent av alle aksjetransaksjoner hos DNB Markets’ personkunder.

Nordea-forvalter Robert Næss omtalte nylig Norwegian-aksjonærene som «verdens mest fryktløse», og mener det har sammenheng med en enkel sak:

– De ser nok til gamle kurser, og satser på at kursen skal gå fra 35 øre opp til 40 kroner, en glemmer en bitteliten ting: Man kan ikke sammenligne disse aksjekursene på den måten.

SKAL NULLES: Mener investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management. Foto: Ivan Kverme

– Selskapet skal refinansieres, gjelden skal kuttes og det kommer ikke retailkundene til å fikse. Da må det inn nye eiere, og de vil kreve at de gamle aksjonærene nulles. Da får ikke dagens aksjonærer sine verdier, som på børsen er 1,3 milliarder kroner i dag.

Tar ikke i NAS

– NAS er for lengst definert som uaktuell for noen som helst portefølje, sier forvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg, og legger raskt til:

– I Norwegian venter vi nå på en restrukturering av gjelden, og for aksjonærene kan opsjonsverdien tilsi kurser litt over 0,00 kroner.

STYRER UNNA: Fovalter Kristian Tunaal i Alfred Berg Kapitalforvaltning. Foto: Iván Kverme

Schrams euforiske uttalelse kom i etterkant av at han hadde fått ja fra selskapets aksjonærer og dets kreditorer til å gjennomføre den livsnødvendige opprydningen i finansene. 

I første omgang ble 12,7 milliarder kroner i gjeld konvertert til egenkapital, og takket være en egenkapitalinnsprøytning på 400 millioner kroner fra aksjonærene kom også det mest nødvendige: Statlig støtte på 3 milliarder kroner.

NAS er for lengst definert som uaktuell for noen som helst portefølje
Forvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg

Samme dag som redningen var klar steg markedsverdien i Norwegian med 33 millioner kroner. Men de neste 14 dagene falt imidlertid markedsverdien til sin hittils laveste notering, som var på 648 millioner kroner før de nyopptrykkede aksjene for alvor kom.

Det er her galskapen starter: Samme dag som aksjonærene ble utvannet med 95 prosent, steg Norwegians børsverdi til 11,6 milliarder kroner.

Gambling

Aksjonærene ble sittende igjen med 5 prosent av eierskapet etter den finansielle karusellen i mai. Men de har i tillegg måttet tåle utvanning gjentatte ganger.

Etter flere gjeldskonverteringer fra obligasjonseiere og leasingselskaper har antall aksjer steget med ytterligere 20 prosent, og aksjekursen har kollapset.

Aksjekursen har hatt 87 enkeltdager på Oslo Børs med negativt utfall siden 4. mai, men også 64 dager med kursoppgang. Samtidig som det har vært 16 dager med kursfall på mer enn 10 prosent, har det også vært ni dager i perioden med tilsvarende høy kursoppgang. Det illustrerer at aksjen fortsatt har en enorm interesse – selv om proffene holder seg unna:

– NAS er vel så langt unna å være en aktuell investering som der er mulig å komme, kommenterer forvalter Thomas Nielsen i FIRST Fondene, og legger tørt til:

TRENGER STØRRE KALKIS: Forvalter Thomas Nielsen i First Fondene. Foto: Ivan Kverme

– Jeg tror ikke jeg har stor nok kalkulator til å få med alle aksjene i selskapet.

At de store institusjonelle aktørene holder seg unna NAS-aksjen, reduserer ikke gamblernes interesse. Nettmeglere har det seneste halvåret rapport om ellevill interesse for Norwegian.

Markedsverdien nådde sin store topp i slutten av mai, som da var i svimlende 13,4 milliarder kroner.

Jeg tror ikke jeg har stor nok kalkulator til å få med alle aksjene i selskapet.
Forvalter Thomas Nielsen i First Fondene

«Penny stock syndrom»

Med en fallende aksjekurs har også markedsverdien kollapset. Men den er fremdeles det dobbelte av hva den var før Norwegians redningsoperasjon. For til tross for et kursfall på 99 prosent i år, har ikke nordiske småsparere hoppet av karusellen.

For meg virker det som NAS driver på kreditorenes regning
Forvalter Jan Petter Sissener

– Våre kunder har opprettholdt sin eierandel, og det er fortsatt over 25.000 norske aksjonærer i Norwegian, sier Mads Johannesen i Nordnet.

HAMSTER NAS: Kundene til investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet. Foto: Foto: Nordnet.

Johannesen i Nordnet peker på at det kan være et «penny stock syndrom», for selv i desember har småsparerne kjøpt NAS-aksjer for mer enn 17 millioner kroner.

– Man skal heller ikke undervurdere at våre kunder kjøper luftfartsaksjer mer med hjertet enn med kalkulatoren i disse dager, da jeg tror reiselysten er sterk.

Forvalter Jan Petter Sissener sier han ikke har noe forhold til prisingen av Norwegian, og som tidligere kreditor er det andre ting han heller er bekymret for.

HÅPER NOE OVERLEVER: Forvalter Jan Petter Sissener. Foto: Iván Kverme

– For meg virker det som NAS driver på kreditorenes regning, sier han, og legger optimistisk til:

– Jeg håper noen plukker opp den norske biten og viderefører den.

nas
robert næss
norwegian air shuttle
jacob schram
kristian tunaal
jan petter sissener
mads johannesen
thomas nielsen
Nyheter
Luftfart
Børs