<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norwegian vil hente 4 mrd. – vurderer konkursbeskyttelse i Norge

Norwegian vil hente 4 milliarder og vurderer konkursbeskyttelse i Norge.

    Publisert 3. des. 2020 kl. 08.34
    Oppdatert 3. des. 2020 klokken 15.39
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 324 ord
    KRISE: Jacob Schram, konsernsjef i Norwegian, står midt i en stor krise for selskapets videre drift. Foto: Eivind Yggeseth

    (Saken oppdateres)

    Norwegian tar dramatiske grep for å unngå konkurs. Selskapet har tidligere meldt konkursbeskyttelse i Irland, og melder nå om at det vurderer å søke konkursbeskyttelse også her i Norge. 

    «For å beskytte kunder og aksjonærer vil selskapet bestemme om ytterligere tiltak vil være nødvendig, inkludert en mulig norsk rekonstrueringsprosess», skriver selskapet i innkallingen til den ekstraordinære generalforsamlingen 17. desember. 

    Styret skriver i innkallingen at det har full tiltro til at konkursbeskyttelsen i Irland vil sørge for at nåværende drift kan fortsette. 

    – Vi er inne i en krevende situasjon, men vi jobber systematisk med planer som skal ivareta hensynet til kunder, ansatte, långivere så vel som selskapets aksjonærer, sier Schram, i en pressemelding. 

    Frisk kapital

    Nå vil konsernsjefen også hente 4 milliarder kroner i ny egenkapital. Kapitalinnhentingen vil bestå av aksjer og/eller hybrid kapital, samt ny gjeld og eventuell ny statlig støtte. Dette skal være «det siste steget» i planen, ifølge selskapet. 

    Selskapet melder også at det vil kjøre en aksjespleis der 100 gamle aksjer gir 1 ny. Den nominelle verdien av hver aksje skal reduseres fra 10 kroner til 0,01 kroner. 

    Nye aksjer som utstedes foreslås å bli lagt ut til tegningskurs mellom 5 og 40 kroner. 

    – Vi har som mål å få på plass et finansielt sterkt og konkurransedyktig flyselskap. Det vil medføre en ny finansiell struktur, en tilpasset flåtestørrelse og et forbedret tilbud til kundene våre, sier Schram. 

    – Vår plan inneholder forslag til en sammensatt tiltakspakke mot långivere, andre kreditorer og interessenter, samt eksisterende og potensielt nye aksjonærer, som vil kunne medføre en helhetlig løsning, sier finansdirektør i Norwegian, Geir Karlsen. 

    Dette er deler av listen over punkter Norwegians styre skal drøfte på generalforsamlingen 17. desember:

    • Aksjespleis der 100 gamle aksjer blir én ny
    • Nominell verdi av aksjene reduseres fra 10 kroner til 0,01 kroner
    • Hente 4 milliarder kroner i ny egenkaptail
    • Alle eller deler av seniorlån konverteres til aksjer i selskapet
    • Alle eller deler av leasinggjelden konverteres til aksjer i selskapet
    • Øke maksimal aksjekapitalsøkning som et resultat av konvertering av lån og gjeld