Norwegian vil hente 4 mrd. – vurderer konkursbeskyttelse i Norge

Norwegian vil hente 4 milliarder og vurderer konkursbeskyttelse i Norge.

Publisert 3. des. 2020 kl. 08.34
Oppdatert 3. des. 2020 klokken 09.08
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 324 ord
KRISE: Jacob Schram, konsernsjef i Norwegian, står midt i en stor krise for selskapets videre drift. Foto: Eivind Yggeseth

(Saken oppdateres)

Norwegian tar dramatiske grep for å unngå konkurs. Selskapet har tidligere meldt konkursbeskyttelse i Irland, og melder nå om at det vurderer å søke konkursbeskyttelse også her i Norge. 

«For å beskytte kunder og aksjonærer vil selskapet bestemme om ytterligere tiltak vil være nødvendig, inkludert en mulig norsk rekonstrueringsprosess», skriver selskapet i innkallingen til den ekstraordinære generalforsamlingen 17. desember. 

Styret skriver i innkallingen at det har full tiltro til at konkursbeskyttelsen i Irland vil sørge for at nåværende drift kan fortsette. 

– Vi er inne i en krevende situasjon, men vi jobber systematisk med planer som skal ivareta hensynet til kunder, ansatte, långivere så vel som selskapets aksjonærer, sier Schram, i en pressemelding. 

Frisk kapital

Nå vil konsernsjefen også hente 4 milliarder kroner i ny egenkapital. Kapitalinnhentingen vil bestå av aksjer og/eller hybrid kapital, samt ny gjeld og eventuell ny statlig støtte. Dette skal være «det siste steget» i planen, ifølge selskapet. 

Selskapet melder også at det vil kjøre en aksjespleis der 100 gamle aksjer gir 1 ny. Den nominelle verdien av hver aksje skal reduseres fra 10 kroner til 0,01 kroner. 

Nye aksjer som utstedes foreslås å bli lagt ut til tegningskurs mellom 5 og 40 kroner. 

– Vi har som mål å få på plass et finansielt sterkt og konkurransedyktig flyselskap. Det vil medføre en ny finansiell struktur, en tilpasset flåtestørrelse og et forbedret tilbud til kundene våre, sier Schram. 

– Vår plan inneholder forslag til en sammensatt tiltakspakke mot långivere, andre kreditorer og interessenter, samt eksisterende og potensielt nye aksjonærer, som vil kunne medføre en helhetlig løsning, sier finansdirektør i Norwegian, Geir Karlsen. 

Dette er deler av listen over punkter Norwegians styre skal drøfte på generalforsamlingen 17. desember:

  • Aksjespleis der 100 gamle aksjer blir én ny
  • Nominell verdi av aksjene reduseres fra 10 kroner til 0,01 kroner
  • Hente 4 milliarder kroner i ny egenkaptail
  • Alle eller deler av seniorlån konverteres til aksjer i selskapet
  • Alle eller deler av leasinggjelden konverteres til aksjer i selskapet
  • Øke maksimal aksjekapitalsøkning som et resultat av konvertering av lån og gjeld