70 prosent færre reisende: – Ingen bransje kan alene stå imot et slikt sjokk

Det er ingen tvil om at coronakrisen har påvirket luftfartssektoren. Ferske tall viser at passasjernedgangen i Europa har falt med 70 prosent.

NEDGANG: Antallet flypassasjerer som har reist til eller fra flyplasser i Europa har falt med 70 prosent. Foto: Bloomberg
Luftfart

I 2020 reiste 728 millioner mennesker med fly fra europeiske flyplasser – en betydelig nedgang fra 2,4 milliarder i 2019.

Det kommer frem i en rapport lagt frem av bransjeforeningen ACI Europe, som representerer mer enn 500 flyplasser i 45 europeiske land.

Tilbake til 1995-tall

– Med bare 728 millioner passasjerer i 2020 sammenlignet med 2,4 milliarder passasjerer året før, var Europas flyplasser tilbake til trafikknivået i 1995, sier direktør for ACI Europe Olivier Jankovec i rapporten fra foreningen.

– Ingen bransje kan alene stå imot et slikt sjokk. Mens enkelte land har tatt skritt for å støtte sine flyplasser, er bare 2,2 milliarder euro hittil øremerket til det formålet i Europa. Dette er mindre enn åtte prosent av inntektene som flyplassene tapte i løpet av fjoråret.

Ifølge rapporten er det flyplassene i EU-land som ble rammet hardest i 2020, der antallet passasjerer falt med 1,32 milliarder, tilsvarende en nedgang på 73 prosent. For landene i Europa som ikke er med i EU ble nedgangen «bare» 61,9 prosent.