<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norwegian brant kun opp 736 mill.

I løpet av fjorårets tre siste måneder føk 736 millioner kroner ut av kontoen, men det står fortsatt 2.666 millioner igjen. Nettogjelden er faktisk redusert med 8,3 milliarder kroner.

    Publisert 26. feb. 2021 kl. 07.03
    Oppdatert 26. feb. 2021 klokken 20.59
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 355 ord
    PARKERT: Norwegians fly på Sola i 2020. Foto: BLOOMBERG

    Så lenge Norwegian befinner seg i en juridisk prosess både i Irland og i Norge med konkursbeskyttelse, er det ingen overraskelse at selskapet er i dype finansielle problemer med større gjeldsforpliktelser enn det selskapet klarer å håndtere. 

    Regnskapene for fjerde kvartal viser imidlertid at kontantene ikke brenner like fort som ventet. Uten kontanter ville dramatikken økt betraktelig i både Dublin og hos Oslo Byfogdembete, da selskapet ville hatt problemer med å gjøre opp sine løpende regninger som lønnsutbetalinger og drivstoffbetalinger.

    I fjor sommer, da selskapet la frem sine resultater for andre kvartal, uttalte finansdirektør Geir Karlsen at selskapet lå an til å tape 300 til 500 millioner kroner pr. måned. Da rapporten for tredje kvartal ble lagt frem, hadde selskapet 3,4 milliarder kroner på konto.

    I regnskapene som legges frem nå er det faktisk bokført nær 2,7 milliarder kroner i kassabeholdningen.   

    Det betyr at Karlsen & Co. har klart å kutte ned på produksjonen tilstrekkelig til at kontantene ikke brenner for fort. 

    Stygge underskudd

    Selskapet går med underskudd, og trenger en kontantbeholdning å tære på. I rettsprosessene er det på ingen måte enighet blant alle interessentene, og de trenger fortsatt tid på å bli enige. I Dublin er fristen nå satt til midten av april – en lang utsettelse fra den opprinnelige planen. 

    Resultattallene som legges frem er uten tvil skrekkelige: 

    Norwegian Air Shuttle

     
    (Mill. kr) 4. kv./20 4. kv./19
    Driftsinntekter 670 8.944
    Driftsresultat −1.879 356
    Resultat før skatt −16.360 -2.024
    Resultat etter skatt -16.627 −1.872

    Tapene er skyhøye og og skyldes nedskrivninger på 12,8 milliarder kroner. Netto rentebærende gjeld var ved utgangen av januar på 40,2 milliarder kroner. Det er likevel en reduksjon fra tredje kvartal på 8,3 milliarder kroner. 

    – Dersom selskapet ikke er gjennom rekonstruksjonsprosessene, vil selskapet slås konkurs i løpet av andre kvartal, skriver ledelsen i rapporten.  

    Feilpriset

    Den finansielle statusen ved nyttår underbygger alle kritikerne, som har hevdet at NAS-aksjen er for høyt priset på Oslo Børs. Der omsettes NAS denne uken for over 56 kroner. Samtidig ser man nå at underskuddet i fjerde kvartal tilsvarer 443,70 kroner pr. aksje.

    Og prisingen av selskapet på Oslo Børs, på 2,3 milliarder kroner, står ikke i stil med den negative egenkapitalen på 6,6 milliarder kroner. 

    Norwegians ledelse har tidligere antydet at emisjonskursen blir satt rundt 7 kroner.