Eliten tok Flyr-emisjonen – nå kommer massene

Flyr-aksjen har fått en kanonåpning på Oslo Børs. Hele 3.340 nye aksjonærer har kommet inn gjennom nettmeglerne Nordnet, DNB Markets og Sbanken.

TILBAKE I FLY: Investor Erik G. Braathen lanserte Flyr så sent som ifjor, og ideen skal ha kommet etter coronapandemiens utbrudd i Norge. Foto: NTB
Luftfart

– Våre norske kunder omsatte Flyr-aksjen for hele 82,1 millioner kroner mandag, som må sies å være en god mottakelse, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.

Aksjetrader-eliten tegnet seg i Flyr-emisjonen til 5 kroner pr. aksje før noteringen, med Øystein Stray Spetalen og Arne Fredly som de toneangivende.

Omsetning i FLYR

01.marsNordnetDNB Markets
Omsetning i mill.82,150
Nettokjøp i mill.44,820
Andel i prosent34,5%21,0%
Antall aksjonærer2.140cirka 1.000
Nordnet/DNB Markets

Men også Eigil Stray Spetalen, Jan Haudemann-Andersen, Tore Aksel Voldberg og Ketil Skorstad dukket opp på en av de første aksjonærlistene (se egen sak).

Med et Norwegian i totalt knestående ser norske investorer ut til å ta Flyr-aksjen til sitt hjerte:

– Jeg tror Flyr har et potensiale til å bli en skikkelig folkeaksje, sier Johannesen.

SATSER PÅ MILJØTRENDEN: Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet. Foto: Ivàn Kverme

Allerede første børsdag fikk Flyr 2.140 nye aksjonærer gjennom Nordnet-plattformen. Gjennom mandagen nettokjøpte nettmegleren Flyr-aksjer for nærmere 55 millioner kroner.

Flyrs børsverdi var mandag på knappe 1 milliard kroner på det meste. Norske Nordnet-kunder sto dermed for 34,5 prosent av totalomsetningen.

Populær børsdebut

Hos Norges største meglerhus var det også stor interesse for Flyr etter noteringen mandag.

– Det var den aksjen som mandag hadde flest handler blant våre retailkunder, sier Bård Kittelsrud i DNB Markets, som leder netthandelen i meglerhuset.

Med en omsetning på rundt 50 millioner kroner stod DNB Markets’ nettkunder for 21,5 prosent av volumet, hvor nettokjøpet endte på 20 millioner kroner.

STOR PÅGANG: Sjef for DNB Markets' nettmegler, Bård Kittelsrud, har mer enn 1.000 nye Flyr-aksjonærer i banken. Foto: DNB

– I overkant av 1.000 privatkunder eier Flyr-aksjer gjennom DNB, sier Kittelsrud.

Bildet hos to av landets største nettmeglere er likt, og kan også sammenlignes med interessen i Norwegian. Begge har stått for enorme volumer i NAS det seneste året, selv etter at flyselskapet har søkt om konkursbeskyttelse.

Gründer og styreleder Erik G. Braathen bør derfor ta ekstra godt hånd om sine nye aksjonærer – gjennom børsnoteringen skaffer han seg også tilgang til potensielle nye kunder den dagen flyene er operative.

Oppturen for Flyr-aksjonærene fortsatte tirsdag, hvor aksjekursen steg 11 prosent på det meste. Siden noteringen har børsverdien gått fra 750 til nærmere 1 milliard kroner – uten at selskapet har sendt et eneste fly i luften.

– Hos oss har vært opp til 370 kunder som har investert i Flyr-aksjen, men noen har allerede benyttet anledningen til å ta gevinst, sier talsperson i Sbanken, Kristian Fredheim.

Han legger til det tirsdag ettermiddag fortsatt er omkring 300 Sbanken-kunder med Flyr-aksjer.

Samlet har de tre nettmeglerne nå over 3.340 Flyr-aksjonærer.

Den enes død…

Blant Flyrs aller største aksjonærer er det flere anerkjente aksjefond, og i Finansavisen tirsdag uttalte tre av forvalterne at Norwegians problemer er en av grunnene til at det var aktuelt å kjøpe aksjer i Flyrs emisjon. Nordnet-økonomen anser at samme årsak trolig en av grunnene til at massene inntar Flyr på børs:

– Selskapet har timet inngangen på børs fantastisk, da flere er sulteforet på reising. Selskapets satsing på innenlandsreiser samt noen «melkeruter» ned til populære feriedestinasjoner tror jeg er nøkkelen i dagens klima.

– Kan Flyr ta opp konkurransen med Norwegian, spør Johannesen, og drar frem noen grunner til å ha Flyr-aksjer på VPS-kontoen:

– Med en klar strategi, godt management og et gjeldfritt selskap kan dette bli meget spennende. Når selskapet også guider positiv kontantstrøm fra driften allerede i år to, tror jeg veldig mange aksjonærer ønsker å ta del i utviklingen.