Nordisk flyplass til topps i ny kåring

Helsinki Airport er stemt frem som best blant europeiske flyplasser. Flyplassen har også vunnet i en helt ny kategori opprettet på grunn av corona.

TIL TOPPS I EUROPA: Helsinki Airport må imidlertid dele topplasseringen med flyplasser i Praha og St. Petersburg. Foto: Bloomberg
Luftfart

Den internasjonale bransjeorganisasjonen Airports Council International (ACI) har kåret Helsinki Airport til Europas beste flyplass i kategorien lufthavner med 15–25 millioner passasjerer årlig, sammen med flyplassen i tsjekkiske Praha og Pulkovo Airport i St. Petersburg, ifølge bransjenettstedet Check-in.dk.

Kåringen er basert på en årlig undersøkelse utført blant passasjerer ved flyplasser verden rundt.

– Å betjene passasjerer og opprettholde en førsteklasses kundeopplevelse er av største betydning for oss også i krisetider. Vi kan være ekstremt stolte av denne prisen, sier lufthavnsdirektør ved Helsinki Airport, Ulla Lettijeff, og retter en stor takk til flyplassens ansatte for innsatsen gjennom coronakrisen.

I tillegg kan flyplassdirektøren feire en pris i en nyetablert, regionbasert kategori for hygienetiltak, der 14 andre flyplasser også mottok pris. Denne nye kategorien er etablert som følge av coronapandemien.

Helsinki-flyplassen har gjennom pandemien blant annet utmerket seg med egne såkalte coronahunder, som kan lukte seg frem til coronasmitte, samt UVC-desinfisering av brettene i sikkerhetskontrollen.

Mange vinnere

Blant Europas større flyplasser, med flere enn 40 millioner reisende pr. år, vant Roma-Fiumicino og Sjeremetjevo internasjonale lufthavn i Moskva.

I klassen 25–40 millioner passasjerer pr. år er det delt ut priser til flyplassene i Beograd, Faro, Krakow, Keflavik, London City, Malta, Porto og russiske Sotsji, ifølge bransjenettstedet.

Blant de mindre flyplassene fikk de i Granada, San Sebastián, Inverness, Ponta Delgada, Krasnojarsk, Skopje, Tallinn og Zagreb priser.