<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norwegian henter 6 mrd. – John Fredriksen med som hjørnestensinvestor

John Fredriksen med som hjørnestensinvestor når Norwegian nå henter 6 mrd. – emisjonskursen satt til 6,26 kroner pr. aksje

    Publisert 3. mai 2021 kl. 13.35
    Oppdatert 3. mai 2021 klokken 14.28
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 298 ord
    SAMARBEID: Jacob Schram har fått med seg John Fredriksen som hjørnestensinvestor i Norwegian-emisjonen. Foto: FA/Reuters

     

    Norwegian henter nå 6 milliarder kroner i en emisjon, ifølge en børsmelding.

    Kursen på den rettede emisjonen er satt til 6,26 kroner pr. aksje. 

    Det er nesten en tiendedel av hva Norwegian-aksjen omsettes for på Oslo Børs i skrivende stund: 55,55 kroner. Aksjen var ned 0,7 prosent før nyheten slapp, og har gått som en jojo i de påfølgende minuttene. I skrivende stund er den ned 1,7 prosent. 

    Luftfarts- og småspareryndlingen har fått med seg flere etablerte navn som hjørnestensinvestorer i pengeinnhentingen, deriblant:

    • Geveran Trading – John Fredriksens investeringsselskap
    • Sundt – med Christian Gruner Sundt i spissen og Christian Ringnes som styreleder
    • Ludvig Lorentzen and associates
    • DNB Asset Management
    • Folketrygdfondet
    • Nordea Investment Management

    Tidlig i april godkjente en norsk dommer rekonstrueringsplanen i Norge, og arbeidet med kapitalinnhentingen kunne starte. 

    En ukes tid senere nevnte Finansavisen John Fredriksen som en av flere hete kandidater som hjørnestensinvestorer i emisjonen. Selskapet leverte et tap på 1,2 milliarder kroner i første kvartal.

    Kapitalinnhentingen vil bestå av dere deler:

    • Et tilbud om nye evigvarende obligasjoner med samlet bruttoproveny på inntil 1.875 millioner kroner, 
    • en fortrinnsrettsemisjon med en brutto inntekt på inntil 395 millioner kroner og 
    • en rettet plassering av nye aksjer begrenset til et beløp slik at det totale bruttoprovenyet fra kapitalinnsamlingen ikke vil overstige 6.000 millioner kroner. 

    Barbert bort gjeld

    «Selskapets totale forpliktelser etter ferdigstillelse av restruktureringsforslaget vil være omtrent 16-18 milliarder kroner, hvorav 5,8-6,3 milliarder kroner er flyrelatert gjeld», heter det i børsmeldingen.

    Etter restruktureringsforslaget er fullført er selskapets kontantsaldo estimert til å være omtrent 7 milliarder kroner, basert på at hele beløpet i kapitalinnhentingen blir gjennomført.

    Siden slutten av 2019 har Norwegian redusert gjelden med rundt 63-65 milliarder kroner og terminert ordre til en verdi av rundt 85 milliarder kroner.

    Norwegian har pr. nå fire selveide fly og 44 leasede fly og vil operere på kortdistanseflyvninger hovedsakelig i Skandinavia og Europa. Ytterligere tre fly er under drøftelse for å bli kjøpt eller leaset.