KjøpLogg inn

Analytiker: «Spenn deg fast»

Norwegian sitter i «pole position», ifølge ABG-analytiker Petter Nystrøm. Og konklusjonen er at aksjen vil stige. «KJØP», skriver han, med store bokstaver.

Publisert 3. nov. 2021 kl. 14.57
Oppdatert 5. nov. 2021 klokken 13.05
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 579 ord
BUCKLE UP: Det er beskjeden fra analytiker Petter Nystrøm i ABG Sundal Collier. Foto: Iván Kverme

 

Klimatoppmøte eller ei: Flyselskapet Norwegian opplevde en vanvittig økning i antallet passasjerer i oktober, som i tillegg tredoblet kapasiteten sammenlignet med oktober i 2020.

Og flyene? Nesten smekk fulle!

Med mulighet til å selge totalt 1,66 millioner billetter fra sine 48 operative fly i oktober er analytiker Petter Nystrøm i ABG Sundal Collier svært bull til at Norwegian hadde 1,37 millioner passasjerer forrige måned. Det gir en fyllingsgrad på imponerende 83 prosent, opp fra 73 prosent, som var snittet i tredje kvartal.

«Billettinntektene er estimert til 824 millioner i oktober, som er drøye 15 prosent bedre enn våre estimater», skriver Petter Nystrøm i en dagsfersk oppdatering.

Tallene gjør at Nystrøm ber meglerhusets investorer om å spenne setebeltet og kjøpe Norwegian-aksjer med begge hendene.

HØY FYLLINGSGRAD: Norwegian hadde 83 prosents kabinbelegg i oktober. Foto: NTB

«Sitting in pole position. Stock will move up. BUY», kvitterer han ut, med et kursmål på 15 kroner pr. aksje.

«Recovery story»

Konsernsjef Geir Karlsen i Norwegian er blitt finansbransjens Tore Torell, etter at flyselskapet på mirakuløst vis unngikk skifteretten etter at coronaviruset destruerte luftfarten.

At Karlsen tryllet vekk rundt 68 milliarder kroner i gjeld, og samtidig fikk med seg tunge investorer som John Fredriksen og Sundt-søsknene til å stille med nye penger, har gjort at Norwegian i dag sitter med en svært solid balanse.

RUSTET MOT VINTEREN: Konsernsjef Geir Karlsen og Norwegian har en sterk balanse før den utfordrende vintersesongen. Foto: Iván Kverme

«A real recovery story», skriver Nystrøm, som drar frem den «supersterke balansen» med en kontantbeholdningen på 7,6 milliarder kroner, nettogjeld på 0,6 milliarder kroner samt en god egenkapitalandel over 14 prosent. 

Yielden stiger

Yield-nivået i Norwegian har i det siste ikke vært fryktelig høyt, noe Karlsen også erkjente under kvartalspresentasjonen i forrige uke.

– Vi er ikke happy med yield, sa Karlsen da.

Men etter å ha rapportert en yield, eller en inntjening på 60 øre pr. passasjerkilometer, i oktober, er Nystrøm positivt overrasket:

«Yielden er bedre enn våre estimater på 56 øre for 2022», skriver han.

Selv om ABG-analysen viser et stipulert underskudd for 21 skal tallene havne i sort allerede neste år. Og det neste igjen.

«Aksjen skal stige på disse nyhetene, etterspørselen er på vei opp og inntjeningskapasiteten kommer tilbake».

Lorentzen tar gevinst

Norwegian-aksjen falt tilbake onsdag, etter tre dager med kraftig kursoppgang, og etter nok en dag med høyt volum. Bare de siste fem handelsdagene er det omsatt Norwegian-aksjer for mer enn 750 millioner kroner.

KRAFTIG I PLUSS: Investor John Fredriksen. Foto: NTB

Aksjekursen i Norwegian har siden august svirret i en korridor mellom 9 og 10 kroner pr. aksje. Men de siste par dagene har NAS-aksjen igjen beveget seg nord for 11 kroner.

Største aksjonær John Fredriksens aksjepost har med det steget fra hans opprinnelige investering på omtrent 850 millioner kroner til nærmere 1,5 milliarder kroner.

Og én som har utnyttet både høyt volum og en stigende aksjekurs til å ta gevinst er Ludvig Lorentzen AS, som var en av hjørnesteinsinvestorene under emisjonen i mai.

For på fredag i forrige uke, eller mandag denne uken, har Lorentzen solgt unna 5,5 millioner aksjer, trolig til en aksjekurs rundt 11 kroner pr. aksje.

SELGER NED: Investor Ole Peter Lorentzen. Foto: Agasti Holding årsrapport

Lorentzen-familien skal ha lagt rundt 175 millioner kroner i potten under emisjonen til 6,26 kroner pr. aksje, og vil med salget ha dratt 60 millioner kroner av bordet.

På tross av salget sitter familien igjen med over 230 millioner kroner i NAS-aksjen.