<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Får Nasa-støtte til å bygge romstasjon

Nasa gir til sammen 431 millioner dollar i støtte til tre selskaper som skal bygge kommersielle romstasjoner. Blant selskapene er Jeff Bezos' Blue Origin.

    Publisert 3. des. 2021 kl. 07.14
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 246 ord
    FÅR NASA-STØTTE: Jeff Bezos. Foto: Bloomberg

    Dollarbeløpet tilsvarer knappe 4 milliarder kroner. Blue Origin får 130 millioner dollar, mens Nanoracks får 160 millioner dollar og Northrop Grumman får 125,6 millioner dollar, opplyser romfartsorganisasjonen.

    Axiom Space, et fjerde selskap, har tidligere signert en lignende kontrakt verdt 140 millioner dollar

    Blue Origin kunngjorde for flere uker siden at de, sammen med blant annet Boeing, jobbet med en romstasjon med navnet Orbital Reef.

    Vil sikre amerikansk tilstedeværelse

    Nasa ønsker å gå videre fra Den internasjonale romstasjonen ISS til andre plattformer og dermed opprettholde en «uforstyrret amerikansk tilstedeværelse i lav jordbane», heter det.

    – Når kommersielle selskaper nå tilbyr transport til lav jordbane, innleder vi samarbeid med amerikanske selskaper for å utvikle romdestinasjoner som folk kan besøke, bo og jobbe, sier Nasa-sjef Bill Nelson.

    Ifølge Nelson gjør det at Nasa kan «fortsette å bane vei i rommet til menneskehetens gode og samtidig skape kommersiell aktivitet».

    Gammel stasjon

    ISS, som drives av Nasa, russiske Roskosmos, japanske Jaxa, europeiske Esa og canadiske CSA/ASC, er både den største romstasjonen og den som har vært i drift lengst.

    Romstasjonen går i bane 400 kilometer over jordas overflate og har vært bebodd av astronauter og kosmonauter kontinuerlig siden 2000. Stasjonen, som nå er 23 år gammel har hatt flere problemer i det siste, blant annet branner og bekymringer for luftlekkasjer.

    Det er ikke tatt noen avgjørelse om når den skal tas ut av drift, og det pågår samtaler om å holde den åpen til minst 2024.

    Også Kina er i ferd med å etablere sin egen stasjon. Den har fått navnet Tiangong.

    (©NTB)