<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Alle fly satt på bakken

Økte drivstoffpriser kombinert med devaluert valuta, gjør at flyselskaper i Nigeria innstiller alle avganger.

Publisert 7. mai 2022 kl. 09.18
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 200 ord
Maxair er et av de åtte flyselskapene i Nigeria som nå parkerer sine maskiner på grunn av høyre drivstoffpriser. Foto: SM105/WIKIMEDIA COMMONS/CC BY-SA 4.0

Nigerianske flyselskap sliter veldig økonomisk. Etter at krigen i Ukraina brøt ut, har prisene på flydrivstoff steget kraftig.

Og siden landets flyselskap betaler drivstoff i dollar, men får sine inntekter i nigerianske naira, som har falt kraftig i verdi, så oppstår det en dobbeleffekt på kostnadssiden.

Kraftig utgiftsøkning

Ifølge SABC News og andre afrikanske medier, har drivstoffprisen økt fra rundt 190 naira til 700 naira per liter etter innovasjonen i Ukraina.

I norske kroner tilsvarer det en økning fra rundt 4,30 til 16 kroner literen.

Med slike priser er setekostnaden mer enn doblet på kort tid, og å drive flyselskap med slike utgifter er ikke bærekraftig i lengden.

Ifølge Airline Operators of Nigeria vil de åtte flyselskapene som er medlemmer i organisasjonen innstille alle sine flygninger.

Det vil skje fra mandag 9. mai og inntil videre.

Viktig innenrikstrafikk

Det bor rundt 214 millioner mennesker i Nigeria og luftfartsindustrien spiller en viktig rolle for transport av mennesker og varer innenriks.

Også en rekke internasjonale flyselskaper har ruter til Nigeria.

Landets hovedflyplass er Nnamdi Azikiwe internasjonale lufthavn, hvor 5,3 millioner passasjerer reiste gjennom i fjor.

Det er også flere andre flyplasser i landet med flere millioner passasjerer årlig. Antall reisende med fly i Nigeria var noe lavere i 2021 enn før coronapandemien brøt ut.