<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

SAS-sjefen raser mot streikende piloter

SAS-pilotene viser en sjokkerende liten forståelse for selskapets situasjon, sier selskapets administrerende direktør etter at pilotene mandag gikk ut i streik.

Publisert 4. juli 2022 kl. 13.15
Oppdatert 4. juli 2022 klokken 13.15
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 390 ord
RASENDE: SAS' konsernsjef Anko van der Werff. Foto: AFP

 

– Dette er veldig dårlige nyheter for våre passasjerer, sa administrerende direktør i SAS Anko Van der Werff til pressen etter at meklingen ikke hadde ført fram.

– Dette var sommeren der alle så fram mot å reise igjen. Dette er veldig dårlige nyheter, gjentok han.

– Vi har nettopp vært gjennom en forferdelig pandemi, vi har mottatt mange penger fra skattebetalerne, og det er derfor skammelig at dette er måten pilotene betaler tilbake sjenerøsiteten og tålmodigheten som alle i landene har hatt med selskapet i løpet av denne tiden, sier van der Werff videre.

Over 580 flyginger kan bli kansellert

900 SAS-piloter i Norge, Sverige og Danmark går nå ut i streik, noe som blant annet vil ramme flytrafikken til og fra Norge hardt.

Ifølge VG kan hele 60 prosent av SAS-flygingene til og fra norske flyplasser fram til torsdag ryke. Det er 585 av 963 flyginger til og fra Norge.

– Avgjørelsen om å gå ut i streik viser en sjokkerende liten forståelse for den kritiske situasjonen som SAS befinner seg i, sier Werff.

SAS opplyser at 50 prosent av deres flyginger innstilles og at 30.000 passasjerer blir berørt hver dag. De flygingene som gjennomføres av SAS Link, SAS Connect og SAS eksterne partnere berøres ikke av streiken.

Utsatt flere ganger

Kjernen i konflikten er opprettelsen av to bemanningsselskaper. Da pandemien rammet, mistet rundt 560 piloter jobben. Samtidig ble datterselskapene SAS Link og SAS Connect opprettet. Disse skal overta fly og fylles med nye piloter.

Pilotforeningen ønsker en forsikring om at deres medlemmer får de nye arbeidsplassene.

Partene har meklet siden 13. juni og fristen har vært utsatt en rekke ganger. Lørdag ble fristen utsatt til mandag klokka 12. Nå er det klart at meklingen ikke førte fram og 900 piloter går ut i streik.

Hamrer løs på streikekulturen

Werff hamret også løs på pilotenes streikekultur – og sier at en streik midt i høysesongen, ikke vil hjelpe dem med å finne investorer.

– Dette er sjette gang pilotene går ut i streik på 12 år. Hvordan skal vi klare å finne noen som vil investere i dette selskapet hvis vi fortsetter på denne måten, spurte han.

SAS-aksjen sank som en stein etter at streiken ble et faktum. En knapp time etter at nyheten ble kjent hadde selskapet falt 10,76 prosent.

SAS opplyser at de ønsker å fortsette samtalene for å finne en løsning.

– Vår dør er åpen, vi vil gjerne finne en løsning.

NTB