<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Investorene vil ha beskyttelse etter overraskende sterke nøkkeltall

Både kjerneinflasjon og detaljomsetning i USA kom inn sterkere enn ventet denne uken. Nå priser investorene inn høyere premie på inflasjonsbeskyttelse.

Publisert 13. sep. 2019 kl. 16.32
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 361 ord
INFLASJON?: Både kjerneinflasjonen og detaljomsetningen i augsut overrakset markedet på oppsiden. I obligasjonsmarkedet har TIPS-spreaden gått kraftig ut den siste uken. Bildet: President Donald Trump (t.v) og Fed-sjef Jerome Powell. Foto: NTB Scanpix

Torsdag kom nyheten om at kjerneinflasjonen i USA steg 2,4 prosent år-over-år i august.

På forhånd var det ventet en prisstigning på 2,3 prosent. 

At inflasjonen overrasker på oppsiden skaper sannsynligvis hodebry for Jerome Powell & co i forkant av rentemøtet for inneværende måned.

Selv om PCE-deflatoren, Feds foretrukne rentemål, bare var opp 1,6 prosent i juli, er det ventet at august-tallet vil komme inn høyere. 

Videre, fredag ble det kjent at detaljhandelen i USA steg med 0,4 prosent fra juli til august, godt hjulpet av bilsalget.

Salget hos bilforhandlerne steg med 1,8 prosent, som var den høyeste økningen på fem måneder, ifølge Marketwatch. Eksklusive biler var detaljhandelen i USA uendret i august.

På forhånd var det ifølge TDN Finans ventet en økning på henholdsvis 0,2 og opp 0,1 prosent.

Importprisindeksen falt med 0,5 prosent fra juli til august. På forhånd var det ifølge Reuters ventet en nedgang på 0,4 prosent.

Med gryende optimisme om en delavtale mellom partene i handelskrigen, og kanskje utsettelser hva gjelder innførselen av nye tollpåslag, har rentemarkedet fått impulser som har flyttet markedet, særlig på mellomlange og lange papirer.

25 punkters kutt i september er «bankers»

I månedsskiftet august/september, da de amerikanske rentene ble presset ned til rekordlave nivåer, priset investorene inn om lag 93 prosent sannsynlighet for et 25 punkter stort kutt i september og 7 prosent sannsynlighet for dobbel dose.

Nå ligger forward-renten for i etterkant av september-møtet på 1,88 prosent, noe som impliserer nær 100 prosent sannsynlighet for at Powell høvler 25 basispunkter av den amerikanske styringsrenten i september.

Ser man lengre ut på rentekurven har forward-renten mot månedsskiftet juli/august neste år flyttet seg fra 1,14 til 1,40 prosent på to uker, noe som impliserer at rentemarkedet priser inn ett kutt mindre, tre, frem til neste sommer.

Investorene priser opp rentepapirer med inflasjonsbeskyttelse

Det amerikanske obligasjonsmarkedets mål for investorenes inflasjonsutsikter, yield-spreaden mellom TIPS - inflasjonsbeskyttede rentepapirer - og vanlig statspapirer, nådde månedshøy fredag ​​da den innenlandske detaljomsetningen vokste mer enn forventet i august og støttet synet om handlesultne amerikanske forbrukere også i tredje kvartal.

Spreden mellom 10-årig TIPS og 10-åringen var oppe i 1,642 prosent fredag, opp 1,55 basispunkter fra torsdag.

Inflasjonsforventningene har utvilsomt steget siden forrige uke da spreaden så sitt laveste nivå siden 2016 på 1,50 prosent.