<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Holder seg for nesen og tar imot pengene

For hver dollar oljeprisen stiger tjener Norge 4 milliarder kroner, ifølge sjeføkonom Øystein Dørum i NHOs beregninger.

    Publisert 16. sep. 2019 kl. 20.30
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 270 ord
    4 MILLIARDER FOR HVER DOLLAR: Det er effekten av høyere oljepris, ifølge sjeføkonom Øystein Dørum i NHO. Foto: Jone Frafjord

    – En økning i oljeprisen er bra for Norge. Så får vi holde oss for nesen og ta den bismaken som følger med, sier Øystein Dørum.

    – Hver dollar i oljeprisen gir 4 milliarder kroner mer i statskassen. Det øker Oljefondet og gir regjeringen mer å rutte med i statsbudsjettet. Det gir høyere oljepris og mer fart i norsk økonomi.

    Tilbud vs. etterspørsel

    Alle oljeprisoppganger er likevel ikke like.

    – Det er stor forskjell på om det er en tilbudssidedrevet eller etterspørselsdrevet prisoppgang. Om den er drevet av tilbudssiden, er det forskjell på om det er et rør som sprekker, eller om det er en terrorhandling som blir etterfulgt av flere og som øker spenningene, sier Dørum.

    – For ti år siden eller tre år siden ville vi tenkt at dette ville være avgrenset til det sikkerhetspolitiske. Nå kan det også få konsekvenser for handelspolitikken, der Norge er utsatt.

    – Kan den effekten bli større enn de 4 milliardene mer i statskassen?

    – Jeg tror ikke noen modell greier å regne på det, sier Dørum. 

    – Men hvis jeg omformulerer spørsmålet: Vil Norge ha lavt spenningsnivå og det globale handelsregimet vi hadde for fire år siden før både Brexit og Trump, eller 7 dollar høyere oljepris, da ville vi foretrukket det første.

    – Tjener netto

    På kort sikt er høyere oljepris likevel nok til å veie opp for de negative effektene av tilbudssidedrevet oljeprisoppgang på Norge, ifølge sjeføkonomen.

    – Hvis dette ikke medfører eskalering av handelskonfliktene eller av væpnede konflikter, tjener vi netto på det. Effekten på etterspørselen etter øvrige varer blir mindre enn effekten av oljeprisoppgangen, fastslår Dørum.

    Hvis dette er begynnelsen på noe mer, kan derimot konklusjonen bli den motsatte.