Kraftig pundstyrking etter fornyet Brexit-håp

Pundet styrker seg med det meste på ti år etter positive Brexit-toner. – Det er fortsatt mer å gå på, tror Magne Østnor i DNB Markets.

OPTIMISTER ETTER MØTE: Statsministrene for Storbritannia og Irland, Boris Johnson og Leo Varadkar. Foto: NTB Scanpix

Pundoppgangen mot dollar er den kraftigste over to dager siden 2009, ifølge Bloomberg. Målt mot kroner steg den britiske valutaen fra 11,20 kroner til 11,50 kroner fra onsdag til fredag ettermiddag.

Til sammenligning datt pundet fra 12,12 kroner til 11,48 kroner dagen etter folkeavstemningen om Brexit på sankthansaften 2016. Pundet er dermed på det sterkeste siden før folkeavstemningen.

– Jeg tror at det fortsatt er mer å gå på, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

– Det er ikke noe omforent avtaleutkast ennå. Sannsynligheten for Brexit uten avtale 31. oktober er vesentlig lavere. Sannsynligheten for at EU skal akseptere en utsettelse er høyere, gitt bevegelsen i samtalene.

TROR PUNDET KAN STIGE MER VED AVTALE: Magne Østnor, valutastrateg i DNB Markets. Foto: Jone Frafjord

Den offisielle fristen for utmeldingsavtale mellom EU og Storbritannia er 31. oktober.

Noe på gang

Det var torsdagens positive møte mellom Storbritannias statsminister Boris Johnson og hans irske kollega Leo Varadkar som utløste pundrallyet.

«Det var hele tiden sannsynlig at begge sider ville vinkle møtet positivt, ettersom hverken London eller Dublin ønsker å få skylden for et sammenbrudd i forhandlingene på et så sent stadium. Den særlig positive vurderingen på den irske siden var imidlertid oppmuntrende – og får oss til å tro at noe er på gang,» skriver Mujtaba Rahman i Eurasia Group.

– Valutarally har en tendens til å være overdrevne når vi ser i bakspeilet, understreker Østnor i DNB Markets.

Pundet har vært drevet av lite annet enn Brexit-utsikter i det siste, og slik blir det fremover også, tror han. Dermed vil den britiske valutaen prises på sannsynligheter for ulike scenarioer, noe som kan gi fortsatt store skift i kursen.

Deutsche snur

Deutsche Banks valutastrateger betegner ifølge Bloomberg møtet mellom Johnson og Varadkar som et vendepunkt.

«Vi kan ikke komme på noe tidspunkt i løpet av Brexit-prosessen det siste året der den irske regjeringen har hevet forventningene så mye,» skriver Deutsches Oliver Harvey og George Saravelos, ifølge Bloomberg.

«Vi er ikke lenger negative til pund.»

Vi er ikke lenger negative til pund
Deutsche Banks valutastrateger

I 2015 spådde de at pundet ville falle til det laveste nivået på 30 år, og fikk rett.