Pimco tror bare finanspolitikk kan hindre global resesjon

Pimco er ikke sikker på at vi får en global resesjon, men det er bare en mer aktiv finanspolitikk som kan hindre det.

Mister troen: Fortsatt tror Joachim Fels og Pimco mest på at verden unngår en resesjon, men det står og faller på finanspolitikken. Foto: Iván Kverme

LONDON: – Global vekst, inkludert USA, er allerede svært svak. Veksten i USA faller fra 3-tallet i fjor via 2 prosent i år til nær 1 prosent i starten av 2020, tror Joachim Fels, sjeføkonom i Pimco.

En viktig grunn til det svake globale bildet er at Kina er på vei til å bli den dominerende globale supermakten.

– Det er nøyaktig det USA kjemper mot. Vi er på vei inn i en ny kald krig, som vil bli utkjempet med teknologi. En mini-avtale i handelskonflikten, slik den vi har hørt om nå, løser ingenting.

Fels tror ikke at kreftene som spiller seg ut i handelskrigen på noe vis er uttømt.

– Det henger sammen med fremveksten av populismen. Populisme henger sammen med proteksjonisme, det eneste høyre- og venstresiden er enige om.

Oppsving neste sommer?

Pimcos hovedprognose er likevel at verden unngår en resesjon, og at vi får et moderat oppsving fra sommeren 2020. Fels medgir at troen på dette begynner å bli svak. Handelspolitikken er en viktig nedsidefaktor. Det samme er pengepolitikken, hvor de fleste sentralbanker har lite å gå på.

Må levere: Jerome Powell og Fed har bidratt til forventninger om to-tre rentekutt, og vil skuffe enormt om kuttene ikke kommer, mener Pimco. Foto: NTB SCANPIX

– Fed-toppene Powell og Clarida ønsker å levere det markedet venter, altså to-tre kutt, selv om det ikke er synlig i Feds dots ennå, sier Fels, med henvisning til Feds renteprognoser.

– Fed er ikke fange av markedene. De påvirker forventningene ved å prate mye, kanskje for mye. Men så må de også følge opp. Hvis Fed nå ikke leverer det markedene forventer, kan vi få et stort nedsalg i markedene. Det er jeg temmelig sikker på at Fed er fullstendig klar over.

– I Kina har de rom. De vil åpenbart bruke dette
Joachim Fels, Pimco

Må bruke penger

Bare en faktor er en «oppsiderisiko», utsiktene til mer ekspansiv finanspolitikk.

– Finanspolitikken er den nye pengepolitikken. Det er bare der noe land har litt å gå på.

– Men hvor? Det er vel ikke mye å hente i USA eller i eurosonen?

– I Kina har de rom. De vil åpenbart bruke dette.

Fels tror også at Japan vil øke sin stimulans.

– De vil overkompensere for innføringen av moms. Og det britiske statsbudsjettet som kommer 6. november, vil bli ekspansivt, tror han.

Håper på tyskerne

Derimot tror han ikke det er politisk mulig å øke stimulansen i USA igjen. Selv ved en resesjon vil stimulansen bli svak der.

– Men Tyskland vil bli mer ekspansive neste år. Foreløpig er det bare en teknisk resesjon, fall i BNP og i industrien. Når det også slår ut i arbeidsmarkedet, vil budsjettene bli mer ekspansive, tror Fels.

– Og det gjelder særlig hvis dagens regjering kastes til fordel for en ny konstellasjon med de Grønne. Da vil de øke bevilgningene innen klima, energi og infrastruktur.