Pimco tror juristen Lagarde vil være svakere enn økonomen Draghi

– Lagarde er jurist, mens Draghi er en veldig dyktig økonom, sier Pimcos Nicola Mai, som tror det kan svekke ESBs oppfinnsomhet.

Svekket: Pimcos Nicola Mai tror ESB ville hatt større nytte av en økonom som ny toppsjef. Foto: Are Haram

Om to uker overtar Christine Lagarde som ESB-sjef etter Mario Draghi. Nicola Mai, sjef for kredittanalyse i Europa og porteføljeansvarlig i Pimco, tror det først og fremst betyr kontinuitet, men er også bekymret på ett område:

– Lagarde er jurist, der Draghi er økonom, og en veldig dyktig økonom til og med. Draghi har vist enorm oppfinnsomhet og kompetanse i å utvikle nye virkemidler for ESB, sier han.

– Nå vil ledelsen av ESB få mindre økonomikompetanse, og det kan bety mindre evne til å utvikle ny politikk.

Problemet er at ESB allerede har brukt opp det meste av virkemidlene. Kanskje blir innskuddsrenten kuttet nye 10 basispunkter, til minus 0,50 prosent, uten at Mai tror det vil gjøre stort til eller fra. I tillegg vil trolig ESB ganske raskt trappe opp sine kvantitative lettelser, som kom på banen igjen på forrige rentemøte.

Med det er verktøykassen i praksis tømt.

Tror Tyskland somler

Derfor må eurosonen ty til finanspolitikk, og det betyr i praksis at Tyskland må vrake sin svært forsiktige finanspolitiske linje.

Det skjer trolig for sent, frykter Mai.

– Jeg har liten tro på proaktiv bruk av finanspolitikken, sier han.

– Først må krisen i Tyskland bli dypere, før det kommer et finanspolitisk mottrekk.

Mai viser til hvordan innkjøpssjefindeksen for industrien og tjenestesektoren i Tyskland samlet nå peker nedover, noe bare industriens PMI har gjort til nå.

– Samle-PMI-en tyder nå på fallende aktivitet i fjerde kvartal. Når ikke det engang er nok til å få Tyskland til å bruke finanspolitikken.