<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Toppen er nær

Det er slutt på perioden med frisk industrivekst, tror både Handelsbanken og Swedbank. Oljerelatert industri har økt 80 prosent på tre år.

    Publisert 7. nov. 2019 kl. 21.43
    Oppdatert 7. nov. 2019 klokken 21.46
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 169 ord
    Flater ut: Både oljerelatert og annen industri er nå nær eller forbi toppen. Foto: Eivind Yggeseth

    Norsk industriproduksjon sank marginalt fra andre til tredje kvartal. Samtidig var det et klart løft fra august til september, 0,8 prosent, etter et fall måneden før på hele 1,2 prosent.

    Det store bildet er at perioden med frisk vekst i fjor og tidligere i år er over, mener Handelsbanken Capital Markets.

    Oljerelatert produksjon økte med 1 prosent i september, men også dette etter et klart fall i august.

    Har økt 80 prosent

    Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken tror oljeservicebedriftene er omtrent på toppen, før aktiviteten ventes å bli mer moderat neste år.

    Swedbanks økonomer viser til at oljerelaterte næringer har økt produksjonen mer enn 80 prosent fra august 2016, og tror også at toppen er nær.

    Svakere 2020-vekst

    Ikke-oljerelatert industri har allerede sett et fall i veksten, og Hov mener dette gjenspeiler svakere global etterspørsel.

    «Selv om det er for tidlig å si at industrien samlet sett er på toppen, venter vi at veksten vil avta gjennom 2020. Ledende indikatorer, som SSBs konjunkturbarometer, tyder på svakere vekst», kommenterer Hov.