<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kjip melding for norsk økonomi: Tror den svake trenden vil fortsette

Husholdningenes spareønske har aldri vært høyere.

    Publisert 19. nov. 2019 kl. 09.24
    Oppdatert 19. nov. 2019 klokken 15.02
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 166 ord
    ØYNER SVAK TREND: Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets tror den svake trenden i privat konsum vil fortsette. I bakgrunnen sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen. Foto: Are Haram

    Finans Norges forventningsbarometer for fjerde kvartal viser et bredt stemningsskifte i negativ retning i alle grupper av befolkningen.

    «I tillegg viste undersøkelsen at husholdningenes spareønske aldri hadde vært høyere så lenge undersøkelsen hadde blitt utført», skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport tirsdag. 

    Ifølge Finans Norge bidrar en svak norsk krone og høyere renter til å svekke husholdningenes syn på økonomien.

    – Svak trend vil fortsette

    «Etter fallet i fjerde kvartal og nedrevideringen av tredjekvartalstallene, er utviklingen i husholdningenes tillit, slik den måles av Finans Norge, mer lik den månedlige målingen i Forbrukermeteret. Sistnevnte har nemlig vist til en nedadgående tendens i husholdningenes sentiment siden juli i år», fortsetter Due-Andresen. 

    «Også faktisk privat konsum, slik det rapporteres i BNP-tallene, har utviklet seg nokså svakt gjennom 2019, med en årsvekstrate på skarve 1,6 prosent i tredje kvartal. Og gitt de siste tallene for konsumenttillit, er det grunn til å tro at den svake trenden vil fortsette på kort sikt», legger hun til.