Handelsbanken vil ikke utelukke tysk resesjon

Økonomer er ikke overbevist.

UTELUKKER IKKE RESESJON: Handelsbanken Capital Markets, her ved Marius Gonsholt Hov og Kari Due-Andresen, vil ikke friskmelde Tyskland etter noe bedre IFO-tall. Tidligere sjeføkonom Knut Anton Mork til høyre. Foto: Are Haram

I dagens morgenrapport fra Handelsbanken Capital Markets tar seniorøkonom Marius Gonsholt Hov for seg gårsdagens tyske IFO-indekser for november.

Hovedindeksen steg som ventet til 95,0 i november, så vidt opp fra 94,6 i oktober. 

«Med marginale forbedringer de siste tre månedene kan det se ut til å ha bunnet ut. Men merk at indeksene fortsatt ligger på lave nivåer. Forventningskomponenten i IFO, som fanger opp bedriftenes forventninger for de neste seks månedene, ligger – til tross for noe bedring i det siste, fortsatt rundt nivåer som signaliserer negativ BNP-vekst», skriver Gonsholt Hov. 

«Dermed er det nok for tidlig å si at resesjonsfaren er fullstendig ryddet av veien, selv om risikoen nok er redusert. Det vi uansett kan slå fast er at barometrene for Tyskland fortsetter å tegne et heller blekt bilde av vekstutsiktene den nærmeste tiden», fortsetter han. 

Ifølge Handelsbanken viser tysk PMI (innkjøpssjefsindekser, red.anm) nettopp det samme bildet: forbedring de siste månedene, men nivået er fortsatt i negativt territorium (under 50).