Planlegger å bruke mer penger enn noensinne

Til høsten starter verdensutstillingen Expo 2020 Dubai. Arrangementet er en av grunnene til at emiratet vil bruke mer penger enn noen gang i året som kommer.

TIL HIMMELS: Budsjettet for 2020 indikerer at Dubai planlegger rekordstor pengebruk i året som kommer. Her fra gateplan i emiratet, med skyskraperen Burj Khalifa i bakgrunnen. Foto: NTB Scanpix
Makro

Dubai planlegger en betydelig økning i den statlige pengebruken det kommende året.

Dette for å stimulere emiratets økonomi og støtte verdensutstillingen som Dubai skal arrangere i 2020, melder Reuters, som viser til emiratets 2020-budsjett, som ble fremlagt søndag.

De statlige utgiftene vil bli økt med 17 prosent, til 66,4 milliarder dirham, som tilsvarer drøyt 165 milliarder kroner. Utgiftsnivået er emiratets høyeste noensinne.

Nå i 2019 var de budsjetterte utgiftene 56,8 milliarder dirham.

Verdensutstilling

Utgiftsøkningen kommer til tross for at infrastrukturinvesteringene går tilbake for andre år på rad, påpeker nyhetsbyrået.

Dubai har satset stort på forberedelsene til verdensutstillingen Expo 2020 Dubai, som starter i oktober og vil pågå i seks måneder. Håpet er at denne vil styrke den økonomiske aktiviteten i emiratet.

Emiratet har ifølge Reuters anslått at økonomien vil vokse med 3,2 prosent det kommende året, opp fra en vekst på 2,1 prosent i år. I fjor var Dubais økonomiske vekst den tregeste siden 2009, på 1,9 prosent.

Regner med lavere underskudd

Ifølge Dubais myndigheter inkluderer budsjettet en egen reserve beregnet på utgifter knyttet til Expo 2020-forberedelser.

Denne posten utgjør 3 prosent av de samlede forventede utgiftene i 2020.

Samlet budsjetterer Dubai med et underskudd på 2,4 milliarder dirham i 2020, cirka 6 milliarder kroner, mot et budsjettert underskudd på 5,8 milliarder dirham i 2019.

De statlige inntektene estimeres til 64 milliarder dirham, som vil være en økning på 25 prosent, mens det i budsjettet for i år var ventet en økning på kun 1,2 prosent.

dubai
verdensutstillingen
Budsjett
Nyheter
Makro