Yuan kraftig opp på USA-OK

Yuan-kursen har styrket seg forbi 7-streken, og regnes derfor ikke lenger som en manipulert valuta av USA.

Tilbake igjen: Da yuan-kursen passerte 7 i starten av august, ble Kina regnet som valutamanipulator. Foto: NTB Scanpix

Mandag kveld norsk tid varslet USA at landet ikke lenger regner Kina som en valutamanipulator, trolig som en goodwill-handling i forkant av onsdagens signering av fase 1-avtalen om lettelser i handelsvilkårene.

Kinesiske yuan hadde allerede styrket seg nær 2 prosent siden midten av desember og var igjen sterkere enn 7 mot dollar. Dette var, ifølge London Capital Group, medvirkende til å fjerne statusen som manipulator.

«Det amerikanske finansdepartementet har i praksis trukket en linje ved en kurs på 7», skriver Jasper Lawler i LCG i en kommentar.

Positivt for USA

«Om dollar fortsetter å svekke seg mot yuan, slik vi tror, gir dette ytterligere medvind for amerikansk eksport til Kina», konstaterer Lawler.

Kursstigningen fortsatte tirsdag, og yuan nådde sterkeste nivå siden august, altså før den kraftige svekkelsen som bidro til tilspissingen av konflikten med USA.

Forhandler med flere

Også utenom Kina ser optimismen ut til å vende tilbake. Det tyske Ifo-instituttet viser til hvordan USA den seneste tiden har gjenopptatt Nafta-forhandlingene med Canada og Mexico og frihandelsforhandlingene med Japan og Korea.

«Det ser ut som Trump ikke bare er en proteksjonist likevel», sier handelsekspert Martin Braml ved Ifo i en pressemelding.

Braml mener EU bør benytte stemningsskiftet til å presse på i forhandlingene med USA.