<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Helt sikker på en ny resesjon

Det nærmeste året har resesjonsfaren sunket til 25 prosent, men Pimco er skråsikker på at verden får en ny resesjon innen tre-fem år.

    Publisert 21. jan. 2020 kl. 20.40
    Oppdatert 23. jan. 2020 klokken 08.43
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 654 ord
    Greit i år: Men Peder Beck-Friis og Pimco tror fortsatt at resesjonen truer. Foto: Are Haram

    – Det er rundt 20-25 prosent sjanse for en resesjon det nærmeste året. På tre-fem års sikt er vår hovedprognose at det blir en resesjon, men det er vanskelig å si nøyaktig når, eller hvor dyp den blir, sier Peder Beck-Friis, porteføljeforvalter og nasjonaløkonom i porteføljeforvalterselskapet Pimco.

    – I vår hovedprognose ser vi amerikansk vekst ned i første kvartal, trolig også i andre kvartal, og så gjeninnhenting i andre halvår. Det er blant annet effektene av den ekspansive pengepolitikken gjennom 2019 som løfter økonomien i andre halvår.

    Gjennomgående venter Pimco at USA og andre land med relativt liten industri, som Norge, vil løftes senere enn eurosonen og Tyskland, hvor industrien er større.

    Neppe britisk kutt

    Neste uke avholder Bank of England årets første rentemøte, og Pimco tror mest på uendret rente, der det for tiden er priset inn rundt 70 prosent sannsynlighet for et rentekuttt.

    – Mye blir avgjort av tallene for “flash composite PMI” som kommer fredag, og som Bank of England følger veldig nøye. Vi tror at tallene vil løftes, og da blir renten liggende, men hvis disse tallene er svake, er det nok større sjanse for at Bank of England kutter renten enn at de holder den uendret, sier Beck-Friis på Oslo-besøk under en rundreise til de nordiske landene.

    – Om de kutter, så er det uansett en siste endring, før renten vil bli liggende uendret.

    Mer fleksible sentralbanker

    Både Fed og ESB ventes å holde uendret rente i 2020.

    – Men det er litt større sjanse for at Fed kutter enn for at de hever i år, tror Beck-Friis.

    Både Fed og ESB er for tiden i gang med revisjoner av sitt pengepolitiske opplegg. Pimco venter ingen større endringer.

    – ESB kan komme til å gjøre inflasjonsmålet litt mer symmetrisk og Fed kan i praksis nærme seg et gjennomsnittsinflasjonsmål, selv om de neppe endrer noe formelt, tror Beck-Friis.

    – Generelt tror vi at om inflasjonen kommer over inflasjonsmålet, så vil sentralbanker verden over være komfortable med det, og ikke heve for å drepe inflasjonen.

    Fortsatt fare

    – For bare et par uker siden var vi redde for krig rundt Iran. Akkurat nå er Fase 1 signert, Boris Johnson har ikke begått noen nye feil og Iran-situasjonen virker å være under kontroll. Er dette bare en unik pause, eller en situasjon man bør benytte seg av som investor?

    – Det er en positiv utvikling, og vi har sett hvordan verdipapirprisene har reflektert dette. Men dette er hittil bare en pause, understreker Pimco-økonomen.

    – Gjennomsnittstollene mellom USA og Kina har gått ned fra 21 til 19 prosent, så dette løser ikke handelskonflikten. Det er også mange spørsmålstegn knyttet til detaljene om hva Kina kan og vil gjennomføre, sier han. 

    – Brexit-situasjonen er bedre enn for et par måneder siden, og faren for no-deal er nå lav, men til sommeren og høsten kan Brexit-volatiliteten komme tilbake, når fristen ved utgangen av året nærmer seg. Dette er hittil bare en pause, og faktorene under bobler videre.

    – Skal man investere nå ut fra at vi har en pause eller ut fra at man tror konfliktene vil blusse opp igjen?

    – Både og. Det avhenger av tidsperspektivet man har som investor. For det nærmeste halvåret er vi litt mer optimistiske når det gjelder usikkerhetsbildet.

    – ESG sentralt

    – ESG er nå overalt, uten at det er lett å se at det til nå har gitt mer profitt. Er ESG noe man som investor motvillig må forholde seg til, eller en mulighet man som investor bør gripe?

    – ESG har en sentral rolle i alle våre investeringer. Vi har dedikerte ESG-porteføljer. I alle våre kredittanbefalinger inkluderer vi ESG-score som en sentral del av våre investeringsbeslutninger.

    – Men er ESG primært en risiko som må håndteres, eller en gevinstmulighet man skal utnytte?

    – Dette er muligheter man må utnytte. Det er et trykk fra de som investerer via oss og et trykk fra dem vi investerer i. Det går ikke å ikke være med på dette.