Norges mest treffsikre økonomer

Etter mange år litt bak i feltet, har Norges Bank kuppet tronen som Norges beste prognosemaker.

Rett i tet: Med fire seire på åtte år inntar Ida Wolden Bache, Øystein Olsen og Torbjørn Hægeland også toppen av adelskalenderen. Foto: Are Haram
Makro

Norges Bank tok igjen innersvingen på andre prognosemakere og vant Samfunnsøkonomenes prognosepris, for femte gang på 14 forsøk.

Ingen andre har mer enn maksimalt tre førsteplasser, DNB, fra tiden med Øystein Dørum som sjeføkonom. Nå er Dørum sjeføkonom i NHO, og løfter NHO til tidenes beste plassering, en andreplass.

Likevel; det er Norges Bank som dominerer denne kåringen, som er utført av førsteamanuensis Genaro Sucarrat ved BI. De siste åtte årene har sentralbanken vunnet fire ganger. I denne kåringen, basert på prognosene for 2018, vant Norges Bank ingen enkelt deløvelse, men gjorde det jevnt bra med tre andreplasser.

De første årene av Prognoseprisens historie lå imidlertid Norges Bank oftest rundt eller litt bak midten av feltet.

Adelskalenderen over beste prognoser samlet de tre siste kåringene, toppes av Norges Bank, foran SSB og Danske Bank.

«Gammel» kåring

Samfunnsøkonomenes kåring er basert på prognoser avgitt innen nyttår i 2017 og gjelder året 2018. Fortsatt foreligger ikke endelige tall for 2019 for flere av variablene prognosemakerne måles på, blant annet BNP-veksten og realinvesteringene.

Samfunnsøkonomenes prognosepris

1Norges Bank
2NHO
3Danske Bank
4DNB Markets
5LO
6Swedbank
7SSB
8OECD
9Nordea Markets
10

Handelsbanken Capital Markets

11SEB
12IMF
13CAMP
14

Finansdepartementet

15EU

Mest treffsikre 2018-prognoser.Kilde: Genaro Sucarrat/Samfunnsøkonomene

– Har dere gjort noen egen evaluering av deres 2019-prognoser?

– Det jobber vi med nå og vi vil publisere en evaluering, sier Ida Wolden Bache, direktør for pengepolitikk i Norges Bank.

Gamle prognoser

Finansdepartementet gjør det normalt svakt i disse kåringene. Noe av grunnen er at prognosene er fra Nasjonalbudsjettet, og dermed er nesten fire måneder gamle før prognoseåret begynner.

Adelskalenderen

1Norges Bank
2Danske Bank
3SSB
4NHO
5Nordea Markets

Gjennomsnittsplassering siste tre konkurranser. Kilde: Genaro Sucarrat/Samfunnsøkonomene

De første årene av kåringens historie stilte også flere av de øvrige prognosemakerne med prognoser som var avgitt mange måneder før årsslutt. Dette straffet seg, og mange har derfor endret rutinene, slik at de går inn i det nye året med relativt ferske prognoser. Nå stiller åtte av 15 prognosemiljøer med tall fra desember.

norges bank
ida wolden bache
makroøkonomi
Nyheter
Makro