Norge har signert brexit-avtale med Storbritannia

Norge har undertegnet en avtale med Storbritannia, som en følge av Storbritannia går ut av EU og EØS.

Publisert 28. jan. 2020 kl. 15.11
Oppdatert 28. jan. 2020 klokken 15.17
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 249 ord
UNDERTEGNET: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide signerer avtalen mellom Norge og Storbritannia som gjelder etter at Storbritannia går ut av EU.  Foto: Trude Måseide, UD

– Norge og Storbritannia er viktige land for hverandre. Vår historie og vårt samarbeid går langt tilbake. De viktigste oppgavene for regjeringen i arbeidet med brexit er å sikre et fortsatt velfungerende EØS-samarbeid og videreføre vårt nære og gode samarbeid med Storbritannia, sier statsminister Erna Solberg i pressemeldingen

Ut 31. januar

Britene går ut av EU og EØS 31. januar. Men det blir ingen endringer i forholdet mellom Storbritannia og Norge før overgangsperioden, som varer til 31. desember, er over, og Brexit endrer ikke Noregs forhold til EU, opplyses det. 

– Når Storbritannia først skal forlate EU og EØS, er det til vår fordel at det skjer med en avtale. Jeg er trygg på at den avtalen vi har signert i dag ivaretar norske interesser, og norske borgere, på en god måte, sier Solberg.

Signert i London

Norge har sammen med Island og Liechtenstein jobbet frem en egen avtale med Storbritannia. Avtalen ble signert av utenriksminister Ine Eriksen Søreide i London tirsdag. 

– Norge og Storbritannia har en felles interesse i å ivareta det nære og gode forholdet mellom landene våre. Avtalen vi har signert i dag sikrer at norske borgere som har opparbeidede rettigheter i Storbritannia vil beholde disse, også etter overgangsperiodens utløp. Det samme vil gjelde for britiske borgere i EØS/EFTA-landene, inkludert i Norge. Det har hele tiden vært en norsk-britisk interesse at nordmenn som har valgt å bosette seg i Storbritannia, og briter som har valgt å bosette seg i Norge, skal kunne fortsette sine liv som før, også etter brexit, sier  Søreide.