Uventet sterk BNP-vekst i USA

Verdens største økonomi vokste med 2,1 prosent i fjerde kvartal, hovedsakelig som følge av økt offentlig forbruk og redusert import.

FORBRUKSVEKSTEN AVTAR: Fra et kjøpesenter i delstaten Virginia. Foto: NTB Scanpix
Makro

USAs statistikkbyrå (BEA) meldte på torsdag at den annualiserte BNP-veksten i fjerde kvartal ble på 2,1 prosent. På forhånd hadde økonomene ventet en økning på 2 prosent. Fasiten var lik nivået i den foregående tremånedersperioden.

Offentlig sektor vokser

Oppturen på tampen av 2019 skyldtes delvis at Trump-regjeringen fortsatte å heve de offentlige utgiftene. Dette bidro med et halvt prosentpoeng til den samlede veksten.

Den forsvars- og krigsrelaterte pengebruken steg aller mest, hele 4,9 prosent.

Også et fall på nesten 9 prosent i importen fra utlandet bidro til å trekke opp BNP-veksten. Enkelte mener utviklingen skyldes høyere tollavgifter. Varekjøpene fra utlandet har imidlertid steget i seks av de seneste åtte kvartalene, til tross for USAs handelskrig med Kina.

Svak forbruksvekst

Blant de øvrige kategoriene skilte husholdningenes forbruk seg ut, idet veksten sank til bare 1,8 prosent – fra henholdsvis 4,6 og 3,2 prosent i de foregående kvartalene.

I tillegg har investeringene i privat sektor nå krympet i tre kvartaler på rad. Fallet i fjerde kvartal utgjorde 6,1 prosent, hovedsakelig som følge av at det brukes en tidel mindre penger på nye bygninger.

Aksjemarkedet var tilsynelatende lite imponert over de ferske BNP-tallene. S&P 500-indeksen var ned med over 60 punkter, kort tid etter at New York-børsen åpnet på torsdag.

usa
bnp-vekst
4. kvartal
Nyheter
Makro