Vekstestimatene vrakes

Goldman, ING, Danske Bank og Moody's er blant dem som tror coronaviruset vil senke årets globale BNP-vekst.

TURISMEN RAMMES HARDT: En turist ved Trevi-fontenen i Roma. Foto: NTB Scanpix
Makro

Uroen i finansmarkedene fortsatte på fredag, da det ble kjent at nesten 10.000 kinesere nå er smittet. Ifølge flere internasjonale banker og organisasjoner, vil sykdomsutbruddet føre til at årets globale BNP-vekst blir svakere enn tidligere antatt.

Opptil et prosentpoeng

«Kina spiller en langt større rolle for den globale økonomiske veksten i dag, enn da SARS brøt ut i 2002-2003, og coronaviruset kan formodentlig redusere Kinas vekst i første halvår med opptil et prosentpoeng,» skriver senioranalytiker Louise Aggerstrøm Hansen i Danske Bank i en rapport.

«Vi ser derfor en klar mulighet for at den forventede oppturen i veksten og PMI-tallene kan bli forsinket eller mer avdempet enn ventet.»

Kina står alene for rundt en femdel av verdens verdiskapning, og så sent som den 20. januar regnet Det internasjonale pengefondet (IMF) med en BNP-vekst på seks prosent i år.

ING spår kraftig effekt

Et annet finanskonsern, nederlandske ING, nedjusterte nylig sitt estimat fra 5,9 til 5,6 prosent.

«Butikkene vil trolig rammes først, i tillegg til restaurantene og steder hvor folk samles, som treningsstudioer og offentlige bad,» forklarer økonomen Iris Pang.

«Folk vil også unngå å ta offentlig transport, og både inn- og utgående turisme vil påvirkes, idet flyreiser kanselleres.»

Goldman Sachs la i går til at også USAs økonomi vil svekkes av coronaviruset. Banken senket estimatet for årets kinesiske vekst fra 5,9 til 5,5 prosent, mens USAs økning i første kvartal trolig blir 0,4 prosentpoeng mindre enn tidligere estimert. For hele året ventes virkningen på USA imidlertid å bli beskjeden.

Urovekkende metallpriser

Moody's Analytics har tatt en mer kvantitativ tilnærming og studert hva den seneste tidens kraftige fall i metallprisene sier om den fremtidige utviklingen. Organisasjonens prisindeks for industrielle metaller har i de seneste 32 årene vært svært høyt korrelert med verdensøkonomiens årlige vekst. Siden sykdomsutbruddet ble kjent, har den stupt hele 7,1 prosent.

«I de ni årene siden 1986 hvor metallprisindeksen har falt mer enn 5 prosent, har den gjennomsnittlige reelle BNP-veksten vært 2,7 prosent for verden og 1,5 prosent for USA,» konstaterer ratingbyrået.

«Forventninger om at den globale veksten vil stige til 3,3 prosent i 2020 utfordres nå av coronavirusets usikre utvikling.»

corona-virus
coronavirus
verdensøkonomien
kina
bnp-vekst
usa
goldman sachs
ing
moody's
danske bank
estimater
Nyheter
Makro