«Alle» prisene rett til værs

Etter inflasjonssjokk i januar, venter økonomene langt lavere inflasjon i februar. – Men ikke en full korreksjon, tror Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Kom tidlig: I fjor kom hoppet i matprisene i februar, i år allerede i januar. Foto: Ivan Kverme

Analytikerne var forberedt på nok en runde med tall som viste at inflasjonen var lavere enn Norges Bank har lagt til grunn, men de tok grundig feil.

Inflasjonen steg fra 1,4 til 1,8 prosent, mens kjerneinflasjonen økte fra 1,8 til 2,9 prosent. Dette er største økning i kjerneinflasjonen på en enkelt måned som er målt, og kjerneinflasjonen har heller aldri vært høyere i januar.

Feil vei: Kjetil Olsen og Nordea Markets trodde på rekordlav inflasjon i januar. Foto: Are Haram

Kronen svarte med markant styrking i morgentimene mandag. I løpet av dagen la kronen seg rundt 5 øre sterkere mot euro og dollar på klart svekket mulighet til et rentekutt.

Grov Nordea-bom

Ingen hadde ventet lavere inflasjon enn Nordea Markets, som trodde KPI-veksten ville falle til 1,0 prosent og kjerneinflasjonen bare ville stige til 2,0 prosent. Nordea-økonomene kastet seg over SSBs fall for å finne en hovedårsak til den store bommen, men fant i stedet at prisveksten økte bredt, og omtrent alle poster endte langt høyere enn ventet.

Mest av alt kom bidraget fra importerte varer. For ett år siden var prisveksten her 0,6 prosent. Nå har den økt til 2,7 prosent.

For norskproduserte varer var tilsvarende økning fra 0,6 til 1,9 prosent. I tillegg steg prisveksten på tjenester, men ikke mer enn man kunne vente etter lønnsutviklingen.

Ned i februar

– Tror du det er noe feil i SSBs tall?

– Nei. Det som har skjedd, er at hoppet i matprisene, som kom i februar i fjor, kom i januar i år og den type ting, sier sjeføkonom Kjetil Olsen.

– I februar tror vi at kjerneinflasjonen kommer ned til 2,1 prosent, sier han.

– Fra at inflasjonen har ligget litt på nedsiden, ligger den nå litt på oversiden. Konsekvensen er at et rentekutt, som man kanskje kunne begynne å spekulere på etter tegn på svak vekst og lav oljepris, nå er blitt mindre sannsynlig.

Høyere lønnsvekst

Men selv om de neste månedene viser mer normal inflasjon, betyr inngangen til 2020 at også partene i arbeidslivet må ta utgangspunkt i at inflasjonen i år blir høyere enn hittil ventet.

– Alt annet likt vil Teknisk beregningsutvalg måtte legge frem et høyere inflasjonsanslag for 2020, kanskje to–tre tidels prosentpoeng opp, tror Olsen.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets er ikke så sikker på det.

– Hadde KPI-veksten vært like høy som veksten i kjerneinflasjonen, så ville det komplisert mye mer, men det er total inflasjon de ansatte forhandler ut fra, ikke kjerneinflasjonen, sier han.

– Jeg tror derfor ikke på noen pris-lønns-spiral.

En delvis korreksjon

Hov er derimot enig i at februartallet trolig vil havne i mer normalt leie.

– Det har vært erfaringen før, at etter store overraskelser en måned, kommer gjerne en korreksjon den neste, sier han.

– Ikke varig: Men Marius Gonsholt Hov tror heller ikke på en full korreksjon i februar. Foto: NTB Scanpix

– Men jeg tror ikke at kjerneinflasjonen faller helt tilbake til de 1,8 prosentene vi hadde i desember. Til det er bredden i overraskelsen for stor. De fleste kategorier overrasket på oppsiden.