Sjokkinflasjon også i Kina

Konsumprisveksten i verdens nest største økonomi skjøt opp til 5,4 prosent i januar.

DYRERE MATVARER: Her fra en kinesisk dagligvarebutikk. Foto: NTB Scanpix

Som om ikke det raskt spredende coronaviruset var nok, må kineserne nå slite med langt høyere konsumprisvekst.

I januar steg inflasjonen til 5,4 prosent, mer enn noen gang på over åtte år.

Så sent som i august var tallet bare 2,8 prosent, og i de følgende fire månedene steg det gradvis til 4,5 prosent. Også i Norge viste januartallene en uventet høy prisvekst.

Dyrere svinekjøtt

Den overraskende sterke kinesiske inflasjonen skyldtes langt dyrere svinekjøtt, høy etterspørsel i forbindelse med den kinesiske nyttårsfeiringen og redusert produksjon som følge av coronaepidemien.

Ifølge markedsanalytiker Ipek Ozkardeskaya i London Capital Group skaper inflasjonsløftet frykt for at Kinas sentralbank begrenses i sin evne til å lansere ny pengepolitisk stimulans.

Ytterligere lettelser regnes som nødvendige for å motvirke de negative effektene av virusutbruddet og handelskonflikten med USA, som nå har vart i ett og et halvt år.

Spår rask rekyl

Danske Bank tok imidlertid en optimistisk tone mandag morgen. I en ny rapport hevder sjefanalytiker Allan von Mehren at det er tegn på at coronavirusets smittetakt avtar.

«Vi fortsetter å forvente et V-formet scenario for den kinesiske veksten, med et sterkt fall i februar og mars, men en innhenting i andre kvartal», skriver han.

Kinas fabrikker gjenopptok produksjonen på mandag, etter et lengre, ferierelatert avbrudd. Ifølge von Mehren kan dette føre til at smittetakten igjen øker.

«Følgelig vil usikkerheten være til stede i en periode», legger han til.