Interne Norges Bank-favoritter i teten

De nye visesentralbanksjefene heter trolig Jon Nicolaisen og Ida Wolden Bache. I så fall overtar Bache Nicolaisens portefølje.

I teten: Jon Nicolaisen (i midten) og Ida Wolden Bache ligger godt an til å ta de to toppjobbene i Norges Bank. Finansdepartementets Amund Holmsen (t.v.) styrer utvelgelsen. Foto: Are Haram
Makro

Om kort tid går åremålet til den ene visesentralbanksjefstillingen, som Jon Nicolaisen har i dag, ut. I desember meldte den andre visesentralbanksjefen, Egil Matsen, at han gir seg før tiden. Bare en drøy måned tidligere varslet Oljefondets sjef, Yngve Slyngstad, at han fratrer.

Ut fra søkerlisten er det to relativt klare favoritter.

Jon Nicolaisen søker om en ny periode, og vil normalt være favoritt til å få fortsette.

Den andre visesentralbanksjefstillingen går trolig til Ida Wolden Bache, som i dag er direktør for pengepolitikk i Norges Bank. Bache har i en årrekke vært nevnt som «den neste Olsen», og i så fall den første kvinnelige sentralbanksjefen i Norge.

Ansvar for hva?

Det betyr ikke at kabalen er klar. Matsen har hatt styringen med Oljefondet, mens Nicolaisen har hatt de mer tradisjonelle sentralbankoppgavene i sin portefølje. Finansdepartementet legger opp til at denne arbeidsdelingen skal videreføres.

Bache har spesifisert i sin søknad at hun søker stillingen med sentralbankvirksomheten, altså posten Nicolaisen har nå.

I en epost til Finansavisen bekrefter hun dessuten at hun «har hatt kontakt med departementet i forkant av søknaden».

Derimot har Nicolaisen ikke avgrenset sin søknad, og er dermed i prinsippet også kandidat til stillingen Matsen har hatt til nå.

I og med at også stillingen som NBIM-sjef skal besettes innen kort tid, er dette en mulighet for å sikre kontinuitet i ledelsen av Oljefondet. Finansavisen klarte tirsdag ikke å komme i kontakt med Nicolaisen.

To konkurrenter

Nicolaisen får imidlertid konkurranse i kampen om denne «Matsen-posten». Én av de ti søkerne, Jostein Tvedt, søker nemlig også eksplisitt på denne. Tvedt var inntil nylig sjefstrateg i Danske Bank, og bekrefter overfor Finansavisen at han har hatt kontakt med Finansdepartementet i forkant av at han søkte.

Vil bli «Matsen»: Jostein Tvedt søker visesentralbanksjefstillingen med ansvaret for Oljefondet. Foto: NTB Scanpix

– Grunnen til at jeg søkte denne ene av de to postene er at jeg har en tilleggsfunksjon i kraft av min kompetanse om finansmarkedene, i tillegg til min makroøkonomiske bakgrunn, sier Tvedt.

Også Bache får konkurranse. Professor Christian Jensen (45) ved Universitetet i Stavanger søker eksplisitt den samme stillingen.

Får en dytt

Ved nesten samtlige skifter av sentralbanksjef, visesentralbanksjefer og tilsvarende topposisjoner i økonomenes «jerntriangel» har den som til slutt blir valgt på forhånd fått signaler om at det kunne være en god idé å søke.

Dette har ikke hindret andre å prøve seg, som da Svein Harald Øygard og Knut Anton Mork begge søkte sentralbanksjefstillingen da Øystein Olsen ønsket sin andre seksårsperiode.

Også da viste det seg at det er liten vits i å søke om du ikke får forhåndssignal om at du «ligger godt an».

norges bank
visesentralbanksjef
jon nicolaisen
ida wolden bache
jostein tvedt
finansdepartementet
Nyheter
Makro