Nesten bare dollar som er trygt

Får vi et raskt V-oppsving, en tregere U eller en langtrukken L? Dollaren styrker seg uansett videre, og finansmarkedene får en rekke W-er, tror Citibank.

Mindre rammet: USA, som allerede i utgangspunktet har sterkere vekst, rammes lettere av coronaviruset enn særlig Japan. Foto: NTB Scanpix
Makro

Nedturen og uroen fra coronaviruset sprer seg i markedene.

En av de normalt tryggeste havnene i valutamarkedet, japanske yen, er i ferd med å bli en risikovaluta. Denne uken har yen svekket seg med rundt 2 prosent mot dollar, og kursen har ikke vært svakere på ti måneder, til tross for at tradisjonelle trygg havn-plasseringer som gull og amerikanske statspapirer går godt.

Forbi 100

Mens yielden på 10-årige amerikanske statsobligasjoner er ned 5 basispunkter den siste uken, har dollar-yen-krysset beveget seg motsatt. Yenkursen følger heller ikke med gullprisen opp. Tvert imot har yen falt 3 prosent mot dollar i år, mens gullprisen er opp 7 prosent, skriver Bloomberg.

Motstykket er dollar-toget, som ikke ser ut til å gå tom for damp.

«Neste milepæl blir at dollarindeksen når 100», tror analysesjef Jasper Lawler i London Capital Group.

I så fall blir det første gang siden april 2017. Lawler tror indeksen, som måler dollarkursen mot en kurv av euro, yen, pund, sveitserfranc, kanadiske dollar og svenske kroner, vil stige videre til 102 innen en måned.

Ny kronesvekkelse

Finansavisen skrev fredag om hvordan den sterke dollaren, ifølge Nordea Markets, gjør det bortimot umulig å regne med en sterkere krone. Tendensen til en sterkere dollar fortsatte ufortrødent fredag. Mot dollar gikk kursen fra 9,28 til 9,34.

Ifølge Bloomberg har dollar styrket seg med mer enn 30 valutaer den siste måneden. Også sveitsiske franc, tradisjonelt en like klar trygg havn som dollar og yen, sliter med å holde følge.

Bilaksjer neste offer

Bilaksjene blir coronaepidemiens neste offer, tror Lawler.

Salget av biler i Kina har stupt med 92 prosent i februar. Dette har bidratt til å svekke BMW-kursen med 12 prosent så langt i år, samtidig som DAX-indeksen har nådd nye rekordnivåer, mener Lawler. 

Kinesiske myndigheter har allerede satt i verk en rekke økonomiske mottiltak mot coronaproblemene. Dette kan uansett ikke hindre elendig vekst i inneværende kvartal, slår investeringsdirektør Mark Dowding i BlueBay Asset Management fast i et kundenotat.

V, U, L eller W?

Før eller senere vil tiltakene virke, tror Citibank. Kinesiske myndigheter vil pøse på inntil de er sikre på at det hjelper.

Dette vil slå positivt ut også globalt. Spørsmålet er hvor raskt.

Dowding holder døren åpen for både et raskt oppsving og et mer langvarig problem, altså et V-formet omslag, en U eller til og med en mer varig L.

Citi begynner å helle i retning av en U. Selv om Kina lykkes i å løfte etterspørselen raskt, vil problemer med stans i underleveranser og annen friksjon gjøre at industrien trenger tid på å få opp farten, også utenfor Kina. 

For finansmarkedene er det duket for stor og langvarig volatilitet, skriver Citi i sin ukesrapport:

«Våre råvarestrategier tror at fysiske markeder vil vise et U-formet oppsving, mens finansmarkedene kan følge en serie av W-er».

coronaviruset
dollar
yen
usa
japan
kina
resesjon
Nyheter
Makro