Slyngstads NK leder racet

Også i Oljefondet er det intern duell om toppjobben. Trond Grande er likevel favoritt.

Favoritt: Trond Grande ligger best an til å overta etter Yngve Slyngstad. Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold

Der Finansdepartementet håndterer utvelgelsen av de to nye visesentralbanksjefene, er det Norges Bank Investment Management (NBIM) selv som skal finne arvtakeren etter Yngve Slyngstad, som har ønsket å fratre.

Søkerlisten inneholder en som må finne seg i å være favoritt, Trond Grande. Grande er i dag viseadm. direktør og dermed Slyngstads nestkommanderende i NBIM.

Også Olav Bø, leder av markeder og IKT i Norges Bank og tidligere leder av obligasjonsvirksomheten i NBIM, søker.

Tar kampen: Etter å ha ledet NBIMs obligasjonsavdeling og nå Norges Banks avdeling for markeder og IKT, sikter Olav Bø nå mot toppen. Foto: Norges Bank

Det gjør også en «dark horse», som holdes anonym på søkerlisten.

Ingen utenfra?

Underveis i prosessen har det svirret rykter om andre navn. Tidligere topp i Finansdepartementet med ansvar for blant annet Norges Bank og Oljefondet, Martin Skancke, har vært hyppig nevnt. Det har også Oljefondets aksjesjef, Petter Johnsen.

Med forbehold om at en av disse kan være den anonyme søkeren, ligger det an til intern duell om toppjobben.

Interne dueller

Det samme er tilfelle i Norges Bank, der dagens visesentralbanksjef Jon Nicolaisen utfordres av direktør Ida Wolden Bache i kampen om den ene posten som skal styre sentralbanken. Nicolaisen har «hedget» sin satsing ved også å søke den andre visesentralbanksjefposten, som skal styre over NBIM og altså trolig Grande eller Bø.