– Kaster seg på global rente-dugnad

Etter Bank of Englands friske rentekutt onsdag, følger ESB opp i dag, tror Kjersti Haugland, DNB Markets.

ALLE SKAL MED: Men det er utvilsomt hva Fed gjør som er viktigst, understreker Kjersti Haugland. Foto: Are Haram
Makro

Bank of England overrasket onsdag med et rentekutt på hele 50 basispunkter til 0,25 prosent. Samtidig ble bankenes kapitalkrav senket.

Selv om britene med dette er tilbake på de til nå laveste rentene i historien, varsler avtroppende sentralbanksjef Mark Carney at Bank of England er beredt til å komme med ytterligere tiltak.

Klart ESB-signal

Dagen før ESBs rentemøte skjerper også ESB-sjef Christine Lagarde tonen overfor medlemslandene. Etter å ha sagt lenge at finanspolitikken nå må ta ansvar, advarer hun nå om at Europa havner i samme uføre som under finanskrisen, om ikke medlemslandene tar grep.

Uttalelsen tolkes også som bekreftelse på at ESB ved dette rentemøtet vil komme med endringer.

– Presset opp i hjørnet

– Bank of England slutter seg til gjengen av sentralbanker som synes det er viktig å reagere også med rentevåpenet, selv om man kan argumentere for at renten er et mindre egnet virkemiddel for effektene av coronaviruset, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Følger opp: Mark Carney lover at etterfølgeren, Andrew Bailey (t.h.), er beredt til å ta i mer om nødvendig. Foto: NTB Scanpix

Haugland mener at ESB er enda mer presset opp i et hjørne enn Bank of England.

– Jeg forventer at Christine Lagarde biter i det sure eplet og kutter renten torsdag, selv om også ESB er usikre på om det hjelper på den økonomiske aktiviteten og er bekymret for at rentevåpenet er brukt opp, sier hun.

– Hvis ESB ikke gjør noe nå, så sier de egentlig at de ikke har mer å gi, og det kan føre til mistillit.

Viktig med likviditet

Haugland mener derimot at sentralbankenes grep utenom rentekutt, blant annet ved å sikre økt likviditetstilførsel, er viktige nå.

– Det sikrer at det finansielle systemet virker best mulig i en situasjon der mange bedrifter får brutale, brå problemer på likt.

– Er ikke rentekuttene fra Fed og Bank of England primært for å stimulere finansmarkedene, og ikke tiltak som er ment å øke etterspørselen i økonomien?

– Når Fed kutter, så roer det stemningen. Men Fed er kommet inn i en «loop», der markedet krever mer og mer, slik at Fed tvinges til å følge etter, mener Haugland, som forventer at Fed i neste uke kutter med 50 basispunkter til.

Hjelper småsparerne

Samtidig betyr aksjemarkedet mer for privat konsum i USA enn i andre land.

– Småsparernes aksjeandel av formuen har økt det siste tiåret. Konsumet blir derfor mer sårbart for aksjesvingninger enn i Norge. Fed kutter av hensyn til finansmarkedene, men også fordi finansmarkedene truer de økonomiske utsiktene, mener hun.

– Bank of England og flere andre sentralbanker kaster seg på den globale dugnaden, men det Fed gjør er viktigst.

DNB Markets venter at Norges Bank neste uke kutter renten med minst en kvarting.

– Vi har diskutert kutt på 50 basispunkter ennå, men nå er finanspolitikken på banen med tiltak. Da vil Norges Bank reagere mindre kraftig, samtidig som de nok vil signalisere at det kan komme mer.

norges bank
bank of england
fed
federal reserve
esb
mark carney
andrew bailey
christine lagarde
dnb markets
kjersti haugland
Nyheter
Makro