Norges Bank vurderer kronekjøp

Norges Bank advarer om at kronen har falt for mye. Øystein Olsen er «bekymret for volatilitet i finansmarkedet, herunder kronemarkedet».

VURDERER KRONEKJØP: Sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: NTB Scanpix

«De siste dagene har det vært ekstraordinære forhold i markedet for norske kroner, og endringene i kronekursen har vært historisk store. På bakgrunn av dette vurderer Norges Bank løpende om det er behov for at Norges Bank skal intervenere i markedet ved kjøp av norske kroner,» melder Norges Bank. 

Det er selvfølgelig slik at som sentralbank som søker stabilitet i økonomi og finansmarkeder, er vi bekymret for volatilitet i finansmarkedet, herunder kronemarkedet
Øystein Olsen til Finansavisen etter rentekuttet forrige uke

Onsdag meldte sentralbanken at de daglige kjøpene til oljefondet ville øke fra 500 millioner kroner til 1.600 millioner kroner, men dette regnes ikke som intervensjoner men som mer mekaniske kjøp.

En drøy time etter meldingen fra Norges Bank hadde kronen styrket seg fra over 13 til 12,67 mot euro.

Finansavisen stilte dette spørsmålet til sentralbanksjef Øystein Olsen i et separatintervju etter pressekonferansen om rentekuttet fredag forrige uke:

– Kan kronen bli så svak og kurssvekkelsen så sterk at det hindrer handlingsrommet til Norges Bank? 

– Det er veldig vanskelig å være bastant på det. Vi har ikke noe terskelnivå, det har jeg sagt mange ganger. Men det er selvfølgelig slik at som sentralbank som søker stabilitet i økonomi og finansmarkeder, er vi bekymret for volatilitet i finansmarkedet, herunder kronemarkedet, svarte Olsen.

– Vi liker gjerne å forklare bevegelser i kronemarkedet i ettertid, og det har vært en krevende arena de siste årene.

Forrige gang Norges Bank intervenerte for å styrke kronen var da det gamle fastkursregimet var på fallrepet på slutten av 1990-tallet. I løpet av 1998 satte Norges Bank opp signalrentene syv ganger, og rentekorridoren ble løftet fra 3,50–5,50 prosent til 8–10 prosent. I tillegg ble det solgt valuta for 35,9 milliarder kroner brutto, opplyser Norges Bank. Likevel svekket kronen seg med 10 prosent.

Aller siste intervensjon var 13. januar 1999, da Norges Bank solgte valuta for 88 millioner kroner.

– Eneste som kan hjelpe

Torsdag morgen sa Ole Christian Presterud i Polar Asset Management at nettopp signaler fra Norges Bank kunne hjelpe på kronekursen.

– Det eneste som kan hjelpe nå, på kort sikt, er at Norges Bank sier noen ord. Jeg vet ikke, sukket Presterud.

Valutastrateg Kristoffer Kjær Lomholt i Danske Bank Markets skrev i et notat torsdag morgen at direkte valutaintervensjoner ikke skal utelukkes, men at det vil bli sett på som siste utvei.

« Denne krisen har vist at vi ikke skal undervurdere beslutningstakernes vilje til å gjøre'whatever it takes',»  skrev han.

«Vi skulle ikke vente lenge!», skriver han etter Norges Banks oppdatering torsdag formiddag.