– Uten andre tiltak vil kronekjøp hjelpe lite

Uten andre tiltak for å bedre fundamentale forhold vil ikke kroneintervensjoner fungere, advarer sjeføkonom Elisabeth Holvik. Skatter bør droppes, ikke bare utsettes, mener hun.

MENER FLERE TILTAK MÅ PÅ PLASS: Elisabeth Holvik, sjeføkonom i SpareBank 1 Gruppen. Foto: Eivind Yggeseth

Oppdatert med lengre F-lån fra Norges Bank

– Det er viktig at Norges Bank intervenerer sammen med andre tiltak for å bedre de fundamentale forholdene i norsk økonomi, mener Elisabeth Holvik, sjeføkonom i SpareBank 1 Gruppen.

Kronekollapsen fikk torsdag formiddag Norges Bank til å varsle at intervensjoner for å styrke kronen vil bli vurdert.

– Uten andre tiltak vil valutaintervensjon har liten effekt. Det som haster er å sikre at det er nok likviditet i markedet til at bankene får ro til å hjelpe sine kunder, ifølge Holvik. 

Det kan gjøres gjennom  lengre låneordninger til bankene, mener hun.

– Et godt tiltak vil være å gjeninnføre byttelånsordningen fra 2008. F-lånene er kun 3-måneders lån og det er altfor kort til at bankene blir trygge nok til å låne ut til kunder i trøbbel. Ellers må Norges Bank hjelpe til ved å kutte renten ASAP. Selv om det kanskje virker lite intuitivt, så tror jeg det vil hjelpe ved at det hjelper realøkonomien.

Da den ferske sentralbanksjefen Svein Gjedrem i januar 1999 varslet rentekutt, reagerte også markedet ved å kjøpe norske kroner.

Norges Bank varsler torsdag at den vil tilby F-lån i inntil 12 måneder. Renten på F-lån med løpetid på en uke, en måned eller tre måneder vil være den til enhver tid gjeldende styringsrente.

Ved løpetid seks måneder vil renten være styringsrenten pluss 0,15 prosent, mens renten ved løpetid 12 måneder blir styringsrenten pluss 0,30 prosent.

Lite hjelp i å utsette

Holvik vil også kutte det motsykliske bufferkravet i bankene til 0, helst med en gang. Finansdepartementet senket det forrige uke fra 2,5 til 1 prosent.

–I tillegg så hjelper det ikke så mye for bedrifter i akutt krise å få utsettelse på innbetaling av skatter og avgifter, da vil de når de skal starte opp igjen møte en motbakke av regninger. Så skatter og avgifter for i år bør kuttes, ikke utsettes, anbefaler hun.