Null prosent er neste stopp for Norges Bank

Norges Bank kutter renten til historisk bunn og kan komme til å kutte igjen. 

ENSTEMMIG: Sentralbanksjef Øystein Olsen og resten av komiteen var enige om å kutte igjen. Foto: Are Haram

Norges Banks rentekutt på 0,75 prosentpoeng til 0,25 prosent er det andre kuttet på én uke og sender styringsrenten til ny historisk bunn.

«Norges Bank vil løpende vurdere tiltak for å sikre at styringsrenten får gjennomslag til pengemarkedsrenten. Komiteen utelukker ikke at renten kan bli satt ytterligere ned,» heter det i kunngjøringen om beslutningen.

Det sa Norges Bank også da renten ble satt ned forrige uke.

– Den går helt sikkert til null. Spørsmålet er om de beveger seg inn i negativt lende, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Eika Gruppen.

LURER PÅ OM DET BLIR MINUSRENTE: Jan L. Andreassen. Foto: Jone Frafjord

Ytterligere forverring

Det forrige rentekuttet, fra 1,50 til 1 prosent, ble kunngjort forrige fredag, mens beslutningen ble tatt torsdagen før, samme dag som regjeringen besluttet en rekke inngripende tiltak for å begrense virussmitten.

«Siden Norges Bank satte ned styringsrenten i forrige uke, har situasjonen i norsk økonomi forverret seg ytterligere,» konstaterer Norges Bank.

Bedrifter stenger eller reduserer aktiviteten, og antall permitterte skyter i været. Samtidig rammes verdensøkonomien hardt av lignende utvikling i andre land. Oljeprisen og kronen har stupt, og uroen i finansmarkedene er høy.

– Måtte komme

Siden forrige rentemøte har en rekke sentralbanker senket renten. Federal Reserve kuttet med 1 prosentpoeng til nær null søndag.

– Det måtte bare komme. Det var klart på søndag, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i SpareBank 1 Markets, om Norges Banks rentekutt nå

– Det er mulig at det er bunnen for renten. Bankene må ha noe å tjene penger på, sier han.