Økonomene uenige om Norges Bank kutter til null

Norges Bank hinter om et mulig rentekutt videre ned fra 0,25 prosent. – Det ville ha liten effekt, tror Kjetil Martinsen i Swedbank.

Liten effekt: Om styringsrenten ble kuttet til null, ville det svekket bankenes situasjon, tror Kjetil Martinsen i Swedbank. Foto: Are Haram

Sammen med rentekuttet på 75 basispunkter til 0,25 prosent fredag, kom Norges Bank med et varsel om at renten kan bli kuttet videre.

Norske makroanalytikere er delte i synet på om et slikt kutt kommer, og om det i så fall ville hatt noen effekt.

– De vil ta ut det siste, ut fra tanken om at alt hjelper, tror sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.

Hun venter derfor nullrente før andre kvartal er omme.

Tror på null: Hvis ikke negative renter ble vurdert nå, når skulle det da skje, lurer sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets på. Foto: Are Haram

Også sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets tror på et kutt til.

– Kanskje ikke helt til 0, men ned til 0,10 prosent, kanskje. Men effekten vil bli ganske liten, mener han.

– Dette handler mer om å gjøre det de kan, og om å fortsatt signalisere at renten kan bli kuttet videre.

Er priset inn

Olsen mener det langt på vei er priset inn et kutt til 0 prosent i markedet.

– Hvis Norges Bank slår fast at det ikke blir et kutt, vil Nibor kunne stige noe. Derfor har det effekt at muligheten for kutt fortsatt står der. Uten Norges Banks to rentekutt ville Nibor i dag trolig vært rundt 2,40 prosent nå.

Har effekt: Hvis Norges Bank utelukker et rentekutt, ville markedsrenten stige, tror sjeføkonom Kjetil Olsen, Nordea Markets. Foto: Are Haram

Kjetil Martinsen, rente- og valutastrateg i Swedbank, har mindre tro på et kutt og viser til at Norges Bank sist fredag varslet at de «ikke utelukker nye kutt».

– Tidligere har beskjeden vært tydeligere om at renten trolig ville kuttes. Nå er sentralbanken mer forsiktig, mener han.

Negativ til negative tall

– Sentralbanksjefen sa tydelig under sitt CME-foredrag i fjor at negative renter i Norge er lite sannsynlig. Jeg tror det gjør at også nullrente er i grenseland, sier Martinsen.

– Effekten av å kutte fra 0,25 til 0,00 prosent er helt marginal, mener Martinsen, som likevel ikke helt utelukker et kutt til 0,10 prosent, på linje med Bank of England.

Skviser bankene

Martinsen viser til at de fleste innskuddskontoene allerede har nær 0 prosent i rente.

– Hvis styringsrenten kuttes videre, og vi får et mediepress om at bankene må følge opp med lavere utlånsrente, vil effekten på bankenes inntjening bli negativ eller null, tror Martinsen.

– Likviditeten og banksystemet er allerede på prøve, så jeg tror at Norges Bank er lite fristet til å teste dette.

Due-Andresen tror at Norges Bank har lært av Riksbankens erfaringer med negative renter, og tror derfor at grensen i praksis går ved 0 prosent, selv om Norges Bank i 2016 tydelig sa at negative renter også er mulig i Norge.

– Sentralbanksjef Øystein Olsen gikk i fjor langt i å si at det sitter langt inne?

– Ja, det sitter langt inne, men hvis man noen gang skal vurdere det, må det være nå. Vi har en dramatisk situasjon hvor man gjør hva man kan.

– Vil det hjelpe stort på utlånsrentene, gitt at Nibor ikke har falt mye?

– Jeg tror DNBs rentekutt kan bli en standard. De har nå kuttet med 35 pluss 50 basispunkter, sier Due-Andresen.

Kan tilby dollar

– Det er riktig at bankenes kostnader, Nibor, ikke er blitt tilsvarende mye lavere som styringsrenten, så et rentekutt får ikke full effekt på utlånsrentene, men kanskje 70 prosent, tror Due-Andresen.

I stedet for kutt i styringsrenten kan Norges Bank oppnå lavere utlånsrenter ved å få ned markedsrenten.

– Norges Bank har åpnet dollar-swap-linje med Fed, men denne er ennå ikke tilbudt bankene. Når det skjer, vil det være effektivt på Nibor, tror Martinsen.