Pimco: Fed hindrer depresjon, ikke resesjon

Løpende statistikk tyder på at USA allerede er i resesjon. Men Federal Reserves obligasjonskjøp vil avverge depresjon, tror Pimco.

KUNNE VÆRT VERRE: Her fra 1935, tiden kjent som The Great Depression.

Den amerikanske sentralbankens programmer mandag om ubegrenset kjøp av statsobligasjoner og boliglånsobligasjoner, og låneordninger for næringslivet, kan være det som skal til for å hindre langsiktige skader på økonomien og få fart på oppsvinget når det en gang kommer.

Det skriver Nord-Amerika-økonom Tiffany Wilding i Pimco, verdens største obligasjonsforvalter.

«Det er viktig å huske at disse programmene ikke er noen universalkur og ikke vil hindre resesjon i USA (korttidsstatistikk tyder også på at USA allerede kan være i resesjon)», skriver hun i et notat.

«Tiltakene kan imidlertid hjelpe økonomien til å unngå en depresjon».

Episk smell på kort sikt

Nedturen på 1930-tallet var en depresjon. Nedturen etter finanskrisen i 2008 var en resesjon.

Makrotallene på kort sikt vil være stygge nok: J.P. Morgan venter en veksttakt i andre kvartal, omgjort til årlig rate, på minus 14 prosent. Goldman Sachs venter minus 24 prosent. Morgan Stanley venter minus 30 prosent, og alt dette er dårligere enn den laveste kvartalsveksten på 1930-tallet. Men nedturen er denne gangen ikke ventet å vare så lenge.

«Gjennom å gi husholdninger og bedrifter finansiering til å bygge bro over de pålagte restriksjonene, kan økonomien normalisere seg raskere etter at viruset trekker seg tilbake, og unngå de langsiktige økonomiske skadene som kan følge av en bølge med konkurser og en oppgang i antallet langtidsledige».

Feds umiddelbare mål er å sørge for tilgjengelig kreditt i realøkonomien, påpeker Wilding.

«De seneste ukene har bare omfanget av risikoaversjon og flukt til cash som er utvist av investorer overveldet finansmarkedene og verdipapirdealerne og bankene som har ansvar for å være mellommenn i markedene og å distribuere kapital gjennom finanssystemet», skriver hun.

Selv markedet for amerikanske statsobligasjoner, det antatt dypeste og mest likvide i verden, opplevde stress.

Feds balanse mot 6 billioner

Foruten obligasjonskjøp vil Fed låne direkte ut til bedrifter, kjøpe foretaksobligasjoner i markedet og gi lån mot ABS-er (asset backed securities) til også andre enn banker og meglerhus.

STOR PAKKE: Sentralbanksjef Jerome Powell, USA. Foto: NTB Scanpix

«Alt i alt har størrelsen på Federal Reserves balanse allerede overgått det maksimale nivået på 4.500 milliarder dollar som ble nådd etter finankrisen i 2008, og vi tror den vil overstige 6.000 milliarder dollar før dette er over», skriver Pimco.

Samtidig jobber føderale myndigheter med en pakke som skal gi støtte til husholdninger, kreditt til småbedrifter, og redningspakker til næringer som er særlig rammet av pålagte nedstengninger. Avtalen Kongressen ennå ikke er blitt enig om, kan utgjøre 1,5–2 billioner dollar, eller 7–9 prosent av BNP.