Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management: – Vi er bare i begynnelsen av en kraftig resesjon globalt

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management spår svært lave renter i lang tid.

BUNNEN NÅDD? Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management tror ikke det blir noen rett strek opp igjen. Her sammen med forsker Torbjørn Eika, KS, og Elisabeth Holvik, SpareBank 1 Gruppen.  Foto: Are Haram
Makro

– Dette samsvarer med utviklingen i andre land og beviser at norsk industri er i en kraftig nedgang. Det står nok enda verre til i tjenestesektoren akkurat nå, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til Finansavisen.

Norsk PMI endte på 41,9 i mars. Det er en nedgang på 9,7 poeng fra februar, og er det laveste nivået siden mai 2009.

«Nedgangen ble drevet av store fall i indeksene for produksjon, ordrer og sysselsetting, som alle faller til nær rekordlave nivåer», skriver DNB Markets og Nima i en kommentar.

– Fungerer litt bedre nå

Stemningen i markedet er fortsatt nervøst. I midten av mars opplevde vi ifølge sjeføkonomen nærmest full panikk i markedene, der bedrifter og foretak solgte alle typer verdipapirer i bytte mot cash, volatiliteten var veldig høy og deler av rentemarkedene frøs til.

– Etter det har sentralbankene tilført store mengder likviditet, særlig amerikanske dollar, og introdusert nærmest ubegrensede kjøp av verdipapirer for å stabilisere markedene. Dette har helt klart bidratt til en viss stabilisering, at markedene fungerer litt bedre nå, sier Wilhelmsen.

Spår lave renter i lang tid

Sjeføkonomen vet ikke om vi har passert bunnen i aksjemarkedene, men tror ikke det blir noen rett strek opp igjen.

– Vi er bare i begynnelsen av en kraftig resesjon globalt, og vi har fortsatt ikke kontroll på virusspredningen ennå. Det blir sannsynligvis volatilt, og det er mulig vi vil se nye fall mot bunnivået i mars, sier Wilhelmsen.

Han peker på at vi må få bedre kontroll på virusspredningen før ting vil stabilisere seg helt. Og der er vi ikke nå, i alle fall ikke i USA.

– Det kan fortsatt ta tid før tiltakene bremser spredningen, og at den videre reverseres. Og når vi kommer dit, så tror jeg det vil skje veldig gradvis. Derfor er jeg mindre optimistisk enn konsensus på at dette blir en V-formet opptur globalt, sier sjeføkonomen i Nordkinn Asset Management.

Han mener det kan ta flere år før nivået på produksjon og sysselsetting kommer tilbake til der vi var før corona.

– Det innebærer at rentene kommer til å forbli svært lave i lang tid, sier han.

– Det vil være svært alvorlig

I løpet av helgen falt oljeprisen til de laveste nivåene på 17 år. Adm. direktør i Rystad Energy, Jarand Rystad, uttalte i et intervju med Finansavisen tirsdag at han mente oljeprisen kan falle til null.

– Det som har skjedd nå er at det er altfor mye olje i verden, slik at lagrene går helt fulle. Etter hvert nå kommer det til å bli et problem å bli kvitt oljen, sa Rystad.

– Det betyr at oljeprisen kan bare fortsette nedover. Nedover til 10 dollar og fortsette til null dollar i en kort periode.

Wilhelmsen mener det er vanskelig å spå oljeprisen, men øyner negative ringvirkninger for store deler av norsk næringsliv.

– Dersom Rystad har rett, så vil det selvsagt være svært alvorlig for norsk økonomi, sier han.

– Dagens oljepris innebærer også at investeringene vil falle og ha negative ringvirkninger for store deler av norsk næringsliv. Det er vanskelig å spå oljeprisen fordi forholdet og samarbeidet mellom OPEC og Russland kan endre seg, sier Wilhelmsen.

Brentoljen faller 4,17 prosent til 25,25 dollar fatet rundt lunsjtider onsdag, mens WTI-oljen er ned 0,78 prosent til 20,32 dollar pr. fat.

nordkinn asset management
bjørn-roger wilhelmsen
aksjemarkedet
oljepris
jarand rystad
rystad energy
Nyheter
Makro
Børs