Italia dobler stimulansen

Italias regjering ventes å lansere en ny krisepakke verdt 580 milliarder kroner.

TAR GREP: Italias statsminister, Giuseppe Conte. Foto: NTB Scanpix
Makro

Italia var det første europeiske landet som ble hardt rammet av coronaviruset, og hittil er 184.000 smittetilfeller meldt inn. Nesten 25.000 har allerede mistet livet.

Dobler krisepakken

Statsminister Giuseppe Contes regjering lanserte i midten av mars en stimulansepakke på 25 milliarder euro for å motvirke virusutbruddets økonomiske skadevirkninger.

Og snart kommer nye tiltak verdt dobbelt så mye, ifølge Bloombergs kilder.

Allerede ved utgangen av fjoråret hadde Italia en statsgjeld tilsvarende 135 prosent av BNP, mer enn noe annet EU-land bortsett fra Hellas. De nye stimulansgrepene ventes å heve nivået til rundt 145 prosent før nyttår.

Bankene i faresonen

Situasjonen er dessuten blitt prekær for mange av de italienske bankene.

De to største, UniCredit og Itesa Sanpaolo, har opplevd kursfall på over 50 prosent siden midten av februar.

Førstnevnte meldte på onsdag om tapsavsetninger på ytterligere 900 millioner euro, over en milliard kroner, i første kvartal. Banken regner med at eurosonens BNP vil stupe med 13 prosent i år, for deretter å stige med 10 prosent i 2021.

Ønsker euroobligasjoner

For øvrig skal EU-lederne møtes på torsdag, for å diskutere nye coronatiltak.

Et av Contes hovedmål er at eurosonen skal utstede gjeld i fellesskap, men hittil har forslaget møtt sterk motstand fra områdets mest kredittverdige medlemmer.

På hjemmebane sliter statsministeren med stadig mer skepsis til Italias EU-medlemsskap. I en spørreundersøkelse tidligere i denne måneden hevdet 59 prosent at organisasjonen ikke lenger har verdi for landet, og nesten halvparten var negativt innstilt til Tyskland.

italia
corona-virus
coronaviruset
coronavirus
krisepakke
statsgjeld
budsjettunderskudd
eu
eurosonen
krisehjelp
giuseppe conte