Europeisk PMI-sjokk uten sidestykke

– Mange ble sjokkert da tallet kom, sier sjeføkonom Kjersti Haugland om krasjet i innkjøpssjefsindeksen i eurosonen. Hun venter tregt oppsving.

TROR PÅ TREGT OPPSVING: Sjeføkonom Kjersti Haugland, DNB Markets. Foto: Iván Kverme
Makro

«Forrige måned falt europeiske PMI-er til noen av de laveste nivåene sett noen steder, noen gang. De bunnene har akkurat blitt mye lavere,» skriver HSBC om foreløpige innkjøpssjefstall for eurosonen for april.

Samlet flash-PMI for både industri og tjenester ramlet til 13,5 i eurosonen denne måneden, opplyser IHS Markit.

Det er det i særklasse laveste nivået for denne innkjøpssjefsindeksen, som har historikk fra slutten av 1990-tallet. Den forrige bunnen i mars var på 29,7. Til sammenligning tilsier en indeks på 50 at det er like mange som øker som reduserer aktiviteten. Bunnen i forbindelse med finanskrisen var 36,2 i februar 2009.

Et V-formet forløp tilsier at det skal gå like fort opp som ned. Det er ikke rimelig i det hele tatt
Kjersti Haugland, DNB Markets

– I april så vi skader på økonomien i eurosonen vi ikke har sett før, på en bakgrunn av virus-nedstengninger koblet med at global etterspørsel stuper og mangel på både ansatte og inputfaktorer, sier IHS Markit-økonom Chris Williamson i en kommentar.

– Den voldsomme nedgangen har overgått hva de fleste økonomer kunne forestille seg. Hovedtallet er langt lavere enn konsensusestimatene, fastslår Williamson.

Verre for overveldende majoritet

– Hadde du drømt om å få oppleve PMI på 13 poeng?

– Nei, det hadde jeg ikke drømt om. Mange ble sjokkert da tallet kom, sier Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets.

– Men når vi tenker oss om hva tallet forteller: Det forteller at en overveldende majoritet av bedriftene melder om lavere produksjon, ordrer og sysselsetting. Det sier ikke noe om kraften i nedgangen. I etterpåklokskapens lys er det godt gjort å ikke oppleve lavere aktivitet nå.

Nike-oppsvinget

Innkjøpssjefsindeksen for april indikerer ifølge Williamson at økonomien i eurosonen faller med en kvartalsrate på rundt 7,5 prosent.

Haugland tror at fallet i BNP kan bli større.

– Han tar ikke for hardt i, sier hun.

Tallene torsdag innebærer en stor risiko for at veksten blir enda lavere enn HSBCs prognose fra begynnelsen av april om at BNP i eurosonen faller 11 prosent fra forrige kvartal, mener likeledes Simon Wells, bankens sjeføkonom for Europa. 

«Uansett hvor kraftig nedturen blir, er det viktigste formen på oppsvinget og hvor raskt aktiviteten spretter tilbake,» skriver han i et notat.

J.P. Morgans modell anslår at global PMI faller til 12 i april, men stiger til 80 i juli, langt over nøytralt nivå.

DNB Markets jobber nå med prognoser som skal legges frem 5. mai. Haugland blir ofte spurt om forløpet hun venter ligner mest på en V eller L, men hun bruker heller Nike-logoen som sitt bilde: Kraftig ned, og så sakte opp.

FORLØPET I VERDENSØKONOMIEN: Som Nike-swooshen. Foto: Dreamstime

– Et V-formet forløp tilsier at det skal gå like fort opp som ned. Det er ikke rimelig i det hele tatt, sier hun.

– Den første oppgangen kan være rask. Men etter det vil oppgangen være mer treg.

Verst i tjenester

IHS Markits endelige PMI-tall for eurosonen kommer i begynnelsen av mai. De foreløpige tallene torsdag viser at innkjøpssjefsindeksen for industrien datt til 18,4 fra 38,5 i mars. For tjenester datt den til 11,7 fra 26,4.

Samlet PMI falt til rekordlave 17,1 og 11,2 i henholdsvis Tyskland og Frankrike, og til 11,5 i resten av regionen.

Håpene er knyttet til at tiltakene for å begrense smitten fra coronaviruset vil hjelpe, påpeker Williamson i IHS Markit.

– Fremskrittet ser imidlertid ut til å bli plagsomt sakte for å unngå en bølge nummer to med smitte. Stilt overfor en så langvarig nedgang i etterspørsel, kan sysselsettingstapet bli intensivert fra den nåværende rekordtakten, og frykten for de økonomiske kostnadene ved å begrense viruset vil stige igjen, spår han.

Krasj også i Sverige

Annen strategi for å håndtere viruset eller ei: I Sverige falt Konjunkturinstitutets barometerindikator fra 92,5 i mars til 58,6 i april.

Indikatoren omfatter svar fra både husholdninger og bedrifter, og ligger nå 8 poeng lavere enn bunnen under finanskrisen. Særlig er svekkelsen stor i tjenestesektoren.

kjersti haugland
dnb markets
hsbc
ihs markit
simon wells
Konjunkturinstitutet
chris williamson
j.p. morgan
coronavirus
pmi
resesjon