Merkel: Dette er bare begynnelsen

Tysklands forbundskansler lar de fleste butikkene åpne dørene, men tror vi må leve med coronaviruset i «svært lang tid».

NØKTERN: Tysklands forbundskansler, Angela Merkel. Foto: John MacDougall
Makro

– Vi befinner oss ikke i pandemiens sluttfase, men er fortsatt i begynnelsen, erklærte Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, i en tale på torsdag.

– Situasjonen vil i lang tid fortsette å være svært vanskelig.

Skal betale inn mer

Merkel meldte dessuten at Tyskland i en begrenset periode er forberedt på å betale «mye større» bidrag til EUs felles budsjett, «i solidaritetens ånd».

Frem til torsdag ettermiddag hadde landet hatt over 151.000 tilfeller av coronasmitte, mens 5.334 hadde mistet livet. For Spania, Italia og Frankrike er antallet døde minst fire ganger høyere.

Også den tyske økonomien klarer seg bedre. Det internasjonale pengefondet (IMF) regner med at BNP vil krympe med 7 prosent i år, mot 9,1 prosent for Italia og 8 prosent for Spania. I Frankrike ventes den økonomiske aktiviteten å falle med 7,2 prosent.

Butikkene har åpnet

Tyskland har allerede tatt grep for å lette på de coronarelaterte restriksjonene.

På mandag fikk butikker på under 800 kvadratmeter lov til igjen å åpne dørene.

Det samme gjelder større bilforhandlere, sykkelforretninger og bokhandlere, ifølge Reuters. En betingelse er at smitterisikoen senkes gjennom sosial distansering og hyppig rengjøring.

På torsdag advarte Merkel likevel Tysklands 16 delstater mot å fjerne sine coronagrep for hurtig. Hun la til at landet fortsatt er på «den tynneste isen».

angela merkel
tyskland
eu
coronavirus
bnp-vekst
krisepakke
coronakrise