Britisk sentralbank advarer mot verste depresjon på århundrer

Bank of England frykter at coronaepidemien kan føre til den verste depresjonen på flere århundrer.

ADVARER: – Det virker som vi opplever en raskere og dypere nedgang enn noe vi har sett det siste århundret, eller kanskje de siste århundrene, sier Gertjan Vlieghe i Bank of England. Foto: Bloomberg
Makro

Gertjan Vlieghe, som er medlem av sentralbankens rentekomité, kom med den dystre spådommen etter at de nyeste økonomiske data viste hvor hardt rammet den økonomiske virksomheten er både i Storbritannia og andre steder.

– Basert på tidligere indikatorer og erfaringen fra andre land som ble rammet før oss, virker det som vi opplever en raskere og dypere nedgang enn noe vi har sett det siste århundret, eller kanskje de siste århundrene, sa Vlieghe, som er økonom.

PMI til bare 12,9

Nye tall viser at den såkalte innkjøpssjefsindeksen PMI i Storbritannia har stupt til 12,9 i april fra 36 i mars. PMI er en indikator for økonomisk aktivitet, og en verdi på under 50 indikerer fallende aktivitet.

Ifølge Markit/CIPS er de nyeste PMI-tallene en indikasjon på den raskeste nedgangen i britisk økonomisk virksomhet siden man begynte å samle slike tall for 20 år siden.

Det britiske kontoret for budsjettansvar spår en negativ vekst i britisk økonomi på 13 prosent i år.

Nedgangen skjer til tross for at finansminister Rishi Sunak har fremlagt enorme pakker for å stimulere økonomien.

storbritannia
sentralbank
bank of england
gertjan vlieghe
pmi