<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kronen holdt seg overraskende godt

Den norske kronen holdt seg overraskende godt i forrige uke da oljeprisen kollapset. Robust stemning i aksjemarkedet og skuffende tall i eurosonen dempet fallet.

Publisert 27. apr. 2020
Oppdatert 27. apr. 2020
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 209 ord
KOLLAPSET: Kronekursen fikk bare en svak nedgang i forrige uke, til tross for at Brent-oljen stupte ned 40 prosent i starten av forrige uke og WTI-oljen ble solgt med negativt fortegn. Foto: Equinor

Kronen gikk ned med rundt 2 prosent i verdi sammenlignet med euroen i forrige uke, til 11,54, og svekket seg med 3 prosent sammenlignet med dollaren, til 10,67. 

Tallene er likevel en positiv overraskelse, siden WTI-oljen endte opp med å bli solgt med negativt fortegn og Brent-oljen falt mer enn 40 prosent i begynnelsen av uken. 

Drevet av aksjemarkedet

Dette kommer av at kronekursen er blitt i stor grad drevet av aksjemarkedet og ikke oljeprisen gjennom markedsuroen den seneste tiden, skriver DNB Markets i en oppdatering mandag. Et tydelig tegn på det er at kronen har styrket seg mot euroen med rundt 8 prosent siden 20. mars, samtidig som oljeprisen har falt med 20 prosent. 

– Ettersom stemningen i aksjemarkedene har holdt seg robust, støttet av sentralbankens stimuleringstiltak, kan dette forklare de relativt beskjedne bevegelsene i norske kroner blant uroen i oljemarkedene forrige uke, skriver DNB Markets i oppdateringen. 

På grunn av forholdsvis stor fleksibilitet innen både pengepoltikken og finanspolitikken, forventer meglerhuset at den norske økonomien vil bli mildere rammet enn andre europeiske land som en følge av covid-19-pandemien. 

DNB Markets forventer at oljeprisen vil stige, men hvis prisoppgangen skulle utebli, advarer DNB om at kombinasjonen covid-19- og oljekrise kan gjøre at Norge blir hardere rammet enn eurosonen.