<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Tallene er ekstremt bekymringsfulle

Pundet fikk seg en støkk.

    Publisert 5. mai 2020 kl. 15.14
    Oppdatert 6. mai 2020 klokken 08.47
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 176 ord
    FIKK SEG EN STØKK: Britiske pund svekket seg etter dagens PMI-tall. Foto: Dreamstime

    IHS Markit slapp tidligere i dag innkjøpssjefsindekser (PMI) som tegner et svært så dystert fremtidsbilde for britisk økonomi.

    Sammenstilt PMI (industri og tjenester) kom inn på 13,8, og stupte dermed fra 36,0 i mars.

    PMI for tjenestesektoren, som utgjør hele 80 prosent av Storbritannias BNP, falt fra 34,5 til 13,4. Begge deler er naturligvis soleklare bunnrekorder.

    IHS Markit-økonom Tim Moore mener Storbritannia styrer mot den største nedgangen i «manns minne», og at BNP-fallet kan bli enda større enn de syv prosentene dagens PMI-rapporter peker mot. 

    – Forferdelige tall

    Dette skyldes at detaljhandel og det store flertallet av selvstendig næringsdrivende ikke er inkludert i tallene.

    «Tallene for tjenestesektoren var ærlig talt forferdelige, og ga pundet øyeblikkelig juling», skriver senioranalytiker Craig Erlam i Oanda i en oppdatering. 

    GBPUSD reagerte med å dundre ned fra 1,2482 til 1,2420, men siden har pundet hentet inn rundt halvparten, slik at GBPUSD i skrivende stund står i 1,2456.

    «Fallet i pundet er ikke for dramatisk, men dette er likevel ekstremt bekymringsfullt for dem som håper på en rask innhenting. Ethvert håp om en rask og sterk innhenting blekner raskt», skriver Erlam.