<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Verden kan tape 90.000 milliarder

Banken mer enn dobler estimatene for hvor mye den globale økonomien vil tape på grunn av coronaviruset.

    Publisert 15. mai 2020 kl. 12.44
    Oppdatert 15. mai 2020 klokken 12.47
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 324 ord
    CORONASMELL: Asian Development Bank estimerer at den globale økonomien kan bli svekket med mellom 5,8 og 8,8 billioner dollar som følge av utbruddet av coronaviruset. Det tilsvarer opp mot en tiendedel av verdens samlede brutto nasjonalprodukt. Her fra en gate i Hong Kong. Foto: Bloomberg

    Asian Development Bank (ADB) anslår i en ny rapport at de globale økonomiske tapene som følge av coronapandemien kan bli på mellom 5.800 og 8.800 milliarder dollar.

    Det tilsvarer mellom cirka 60.000 og 90.000 milliarder kroner etter dagens vekslingskurs.

    Ifølge ADB tilsvarer det også mellom 6,4 og 9,7 prosent av verdens samlede brutto nasjonalprodukt (BNP).

    Dessuten utgjør det mer enn en dobling fra ADBs forrige tapsprognoser.

    I begynnelsen av april estimerte ADB at coronaviruset ville svekke globalt BNP med mellom 2.000 og 4.100 milliarder dollar.

    Tapene kan bli redusert med en tredjedel

    I rapporten pekes det på at myndigheter verden rundt har vært raske med å reagere på pandemiens effekter ved å innføre pengepolitiske lettelser, tilføre helsesektoren mer penger og å dekke bortfall av inntekter og lønninger i næringslivet.

    Ved at myndighetene fortsetter med sine støttende tiltak, kan de økonomiske effektene fra coronapandemien bli redusert med opp mot 30–40 prosent, anslår ADB.

    De samlede økonomiske tapene globalt fra pandemien kan dermed bli begrenset til mellom 4.100 og 5.400 milliarder dollar, ifølge banken.

    Fra virusutbrudd til normalisering

    Prognoseintervallene baseres på scenarioer med korte og lange restriksjonsperioder, på henholdsvis tre og seks måneder.

    De baseres på den tiden landene behøver for å få sitt lokale virusutbrudd under kontroll, målt fra intensiveringen av virusutbruddet til starten på en normalisering av den økonomiske aktiviteten.

    Analysen som den nye rapporten bygger på, omfatter 96 land med tilsammen mer enn fire millioner covid-19-tilfeller.

    Opp mot 242 millioner jobber tapt

    Ifølge ADB vil stengningen av landegrenser, reiserestriksjoner og myndigheters innføring av lockdown sannsynligvis redusere den globale handelen med mellom 1.700 og 2.600 milliarder dollar.

    Den globale sysselsettingen estimeres å ha sunket med mellom 158 og 242 millioner jobber, der Asia og Stillehavsområdet tar 70 prosent av den totale nedgangen.

    Arbeidsinntektene verden rundt vil ifølge rapporten synke med mellom 1.200 og 1.800 milliarder dollar.

    Se hele rapporten fra ADB her.