- Det virkelige viruset er insolvens og arbeidsledighet

Sjeføkonom Steen Jakobsen tror næringslivet og husholdningene vil slite i en lengre periode. Han anbefaler kontanter, gull og aksjesalg.

FORTSATT PESSIMISTISK: Saxo Banks sjeføkonom, Steen Jakobsen. Foto: Saxo Bank
Makro

«Det virkelige viruset er insolvens og arbeidsledighet», hevder Saxo Banks sjeføkonom, Steen Jakobsen, i en fersk rapport.

Han tror dette blir det neste makroøkonomiske hovedtemaet, idet effekten av sentralbankenes enorme likviditetsinnsprøytninger avtar over tid.

«Zombieselskaper fortsetter tross alt å være zombieselskaper, med eller uten likviditetshjelp, mens sluttbrukernes etterspørsel har stupt og vil ligge under de "normale nivåene" som følge av høyere arbeidsledighet,» forklarer Jakobsen.

Vedder på børsfall

Generelt mener dansken det er på tide å senke porteføljerisikoen og øke kontantbeholdningen.

Han tror aksjemarkedet kan falle med en femdel og anbefaler kjøp av salgsopsjoner på børsindeksene DAX, Stoxx 50 og Nasdaq.

Dessuten ventes gullprisen, dollarkursen og rentepåslaget for høyrentegjeld å stige. Sistnevnte ligger an til å øke med 4-5 prosentpoeng, til et snitt på 12-13 prosentpoeng, ifølge Jakobsen. Årets foreløpige topp ligger på rundt 11 prosentpoeng.

Pengepolitikken skader

«Den amerikanske sentralbanken kan snakke så mye den vil om ikke å ville senke styringsrenten til under null, men...Fed er alltid på etterskudd på mellomlang og lang sikt, selv om dens imponerende kortsiktige likviditetsinnsprøytninger kan forhindre regelrett panikk,» fortsetter sjeføkonomen på fredag.

«Og over tid forårsaker Feds moderne pengepolitiske grep nesten alltid varig skade på det økonomiske potensialet.»

Selv tror Jakobsen at markedet vil tvinge sentralbanksjef Jerome Powell til å operere med negative renter. Han frykter at både dét og Feds enorme obligasjonskjøp på sikt vil redusere sparingen og investeringene i privat sektor.

saxo bank
steen jakobsen
gullprisen
dollarkursen
aksjefall
børsfall
høyrenteobligasjoner
pengepolitikk
arbeidsledighet
insolvens
Nyheter
Makro